Firmy v Evropské unii (EU) budou muset povinně ověřovat, že jimi nabízené zboží a výrobky nepřispívají k odlesňování planety. (Ilustrační foto: Greenpeace)

Firmy v Evropské unii (EU) budou muset povinně ověřovat, že jimi nabízené zboží a výrobky nepřispívají k odlesňování planety. Týkat by se to mělo třeba dodavatelů kávy nebo hovězího masa. Za porušení budou podnikům hrozit pokuty i vyloučení ze zadávání veřejných zakázek.

Nařízení, které má omezit podíl EU na odlesňování planety, dohodlo české předsednictví v Radě Evropské unie se zástupci Evropského parlamentu.

Až finální text odděleně potvrdí členské země i europoslanci, bude moci nařízení vstoupit v platnost.

Produkty, na které se vztahuje nová legislativa, jsou: hovězí, kakao, káva, palmový olej, sója a dřevo, včetně produktů, které obsahují tyto komodity, byly jimi krmeny nebo byly vyrobeny s použitím těchto komodit. Vztahovat se bude také na gumu, dřevěné uhlí, čokoládu nebo nábytek.

Dodavatelé zmíněných produktů nebudou moci v EU prodávat, aniž by oficiálně deklarovali, že jejich zboží nezpůsobilo úbytek přírodních lesů, ať už v unii, nebo za jejími hranicemi. Opatření se vztahuje také na vývoz z EU.

Současně se změnila definice „degradace lesů“, která nyní zahrnuje také proměnu přírodního lesa na plantáž nebo vysázený les. (pel)