Skupina Sev.en převzala 100 % akcií společnosti Silo Transport a.s. (Ilustrační foto)

Skupina Sev.en převzala 100 procent akcií společnosti Silo Transport a.s. Ta se zabývá odkupem tzv. vedlejších energetických produktů, zejména popílků, strusky či energosádrovce, které dále prodává nebo upravuje do podoby certifikovaných výrobků a součástí stavebních materiálů. 

Právě v rozvoji zpracování a obchodu s vedlejšími energetickými produkty vidí Sev.en velký potenciál.

„V době nedostatku přírodních zdrojů je právě cirkulární ekonomika a druhotné využití materiálů tou správnou cestou,“ vysvětlil Petr Hodek, nově jmenovaný člen představenstva Silo Transport.

Vedlejší energetické produkty mají ty nejlepší certifikované vlastnosti, a to jak pro stavebnictví, tak i pro další obory.

S úspěchem se už nyní využívají například pro velké liniové stavby či rekultivace. Jsou také součástí některých betonových směsí, jejichž vlastnosti vylepšují. A jejich využití může být do budoucna ještě širší.

„Pro skupinu Se.ven představuje tato akvizice logickou vertikální integraci. Dosud jsme vedlejší energetické produkty vzniklé v našich elektrárnách a teplárnách prodávali různým obchodníkům a distributorům, mimo jiné i Silo Transportu. Nyní se chceme více podílet nejen na jejich dalším zpracování a následném prodeji koncovým zákazníkům, ale i na hledání možností dalšího využití,“ dodal Hodek.

Společnost dál bude řídit stávající management v čele s generálním ředitelem Václavem Holečkem. Do představenstva skupina Sev.en nominovala Petra Hodka.

„Obchod se zpracovanými vedlejšími energetickými produkty se stal zajímavějším poté, co v posledních letech výrazně vzrostly ceny stavebních materiálů. Díky integraci s dosavadním dodavatelem surovin má Silo Transport předpoklady pro další rozvoj postavení na trhu,“ řekl Václav Holeček.

„Výhodou Silo Transportu jsou dlouholeté zkušenosti, velké skladovací kapacity, schopnost rychlého dodání po silnici i železnici včetně kontinuálního výzkumu a vývoje ve spolupráci s certifikovanou laboratoří v Hradci Králové a s VUT Brno,“ doplnil Holeček.

Z hlediska objemu obchodů vykazuje Silo Transport roční tržby přesahující sto milionů korun. Kupní cena akvizice nebude zveřejněna.


Společnost Silo Transport kupuje od českých provozovatelů uhelných elektráren a tepláren zejména popílky včetně fluidních, energosádrovec, strusku a stabilizát.

Popílek je produkt vzniklý spalováním mletého černého a hnědého uhlí, který se pak používá jako přísada do betonu či cementu. Energosádrovec je výsledný produkt z odsiřování spalin.

Jedná se o chemicky čistý materiál, který se používá hlavně k výrobě sádrokartonových desek.

Struska je vedlejší produkt při spalování uhlí v granulačních kotlích a používá se k povrchovým násypům či zásypům.

Stabilizát je směs popílku a pojiva, která se vyrábí v mísícím zařízení elektrárny nebo je výsledným produktem při fluidním způsobu spalování uhlí. Používá se hlavně v geotechnických činnostech.

Skupina Sev.en je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Portfolio skupiny zahrnuje v ČR elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárnu Kladno a Teplárnu Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. (pel)