Sněmovna schválila úplné zrušení Babišových státem kontrolovaných tržeb EET. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Poslanecká sněmovna schválila úplné zrušení tzv. elektronické evidence tržeb (EET) podnikatelů, kterou před lety prosadil Andrej Babiš jako ministr financí. Proti zrušení byli jen poslanci Babišova hnutí ANO. Zrušení EET ještě musí potvrdit Senát a podepsat prezident republiky.

Pro návrh se vyslovilo 92 z přítomných 142 poslanců.

Zástupci hnutí tvrdili, že tento stěžejní projekt předsedy hnutí Andreje Babiše z doby řízení ministerstva financí narovnal podnikatelské prostředí a vynesl státu víc peněz.

„Tímto rozhodnutím jste se vrátili do devadesátek, ve kterých jste se měli tak dobře,“ prohlásila šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

„Je to jenom pár dní zpět, kdy jsem si pročetla programové prohlášení vlády Petra Fialy. Zjistila jsem, že de facto jediným bodem, který se této vládě po dnešku podaří naplnit, je zrušení EET. Vidím to proto jako jeden z hlavních důvodů této nelogické a hloupé snahy zrušit EET,“ dodala exministryně.

Zrušení EET bude prý živou vodou pro šedou ekonomiku, deklarovala Schillerová.

Podle někdejšího ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) se Fialova vláda zrušením EET „zapíše jako vláda, která nás posílá zpátky do devadesátek“.

Současná koaliční vláda Petra Fialy (ODS) argumentovala tím, že elektronická evidence tržeb představuje jen zátěž pro podnikatele.

„Bylo to naším dlouhodobým cílem, je to také součástí programového prohlášení vlády. Rušíme tedy systém, který vytvářel nepřátelské prostředí pro podnikání, a to například různými lhůtami nebo pokutami, které EET vytvářely,“ zdůraznil místopředseda rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS).

Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že podnikatelé už nyní nebudou sprostými podezřelými.

„EET zrušíme kvůli zbytečné administrativě pro podnikatele, které to souhrnně stojí každoročně cca 1,5 mld. Kč. Ze zákona navíc EET eviduje jen hotovostní tržby a těch má být v roce 2025 pouze asi 20 %. Přínos EET pro státní rozpočet se tak blíží nule,“ vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými, kteří se musí 24 hodin denně sedm dní v týdnu vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, že nešidí,“ vyslovil se dále Stanjura.

Poukázal současně na fakt, že roste počet bezhotovostních tržeb, u nichž povinnost evidence není.

Loni představovaly 60 procent všech tržeb a v roce 2025 půjde podle výhledu o 80 procent, podotkl Stanjura. Zmínil také zavedení a nynější rozšíření možnosti využívání paušální daně, kde má elektronická evidence tržeb jen zanedbatelný vliv.

Zrušení EET podpořila i opoziční Okamurova SPD.

„Jsme rádi, že dojde ke zrušení EET, nepodporovali jsme ho od začátku. Připadá nám vedle paušální daně nadbytečné,“ upřesnil šéf hnutí Tomio Okamura.

Sněmovna hlasovala také o návrhu ANO, aby elektronická evidence tržeb zůstala i nadále dobrovolná. Rozpočtový výbor přijal i k této úpravě nesouhlasné stanovisko, a návrh neprošel ani v plénu Poslanecké sněmovny.

„Snažili jsme se dopátrat, co by dobrovolnost přinesla. K nějakému faktickému účelu jsme nedošli, byly to vše kondicionály, že by něco mohlo být. Jenže by to stálo 120 milionů ročně, a to se mi zdá příliš mnoho, abychom ve skutečnosti neměli povědomí, co by to přineslo,“ komentoval situaci předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Schillerová v roce 2019 veřejně tvrdila, že ekonomickou evidenci tržeb už nikdo nezruší.

„EET se stala součástí české ekonomiky a nikdo už ji nezruší. To je můj naprosto jednoznačný názor. Jsem o tom přesvědčena,“ zdůraznila.

Elektronická evidence tržeb byla v Česku spuštěna v prosinci roku 2016 a to v první fázi pro restaurace a ubytovací zařízení.

Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Poslední fáze měla být spuštěna od loňského května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů. Pokud by zákon o evidenci tržeb nebyl zrušen, od ledna by byla EET znovu spuštěna v povinném režimu a v plném rozsahu. (sfr)