Firmu Twitter opouští stovky zaměstnanců. Odmítli Muskův požadavek tvrdě pracovat. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Firmu Twitter opouští odhadem stovky zaměstnanců. Odmítli ultimátum nového majitele, Elona Muska, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Twitter zaměstnancům rovněž oznámil, že do pondělí zavírá kanceláře.

Odchody lidí z firmy potvrzují neochotu části ze zhruba 3000 zaměstnanců Twitteru zůstat ve firmě,v níž Musk už nedávno propustil asi polovinu pracovníků včetně nejvyššího vedení.

Nejbohatší člověk světa se v Twitteru snaží měnit firemní kulturu s důrazem na dlouhou pracovní dobu a intenzivní pracovní tempo.

Musk poslal ve středu zaměstnancům Twitteru e-mail, ve kterém uvedl, že „abychom mohli vybudovat průlomový Twitter 2.0 a uspět ve stále konkurenčnějším světě, budeme muset být v budoucnu mimořádně tvrdí“.

Zaměstnanci byli dále vyzváni, aby klikli na „ano“, pokud chtějí zůstat. U těch, kteří neodpoví do určené doby, bylo předpokládáno, že si zvolili možnost firmu opustit.

Více než 110 zaměstnanců nejméně na čtyřech kontinentech veřejně oznámilo své rozhodnutí odejít z Twitteru a na 500 dalších napsalo vzkazy na rozloučenou v interním chatovacím nástroji Twitteru.

Mezi odcházejícími je mnoho pracovníků zodpovědných za opravu chyb a prevenci výpadků služeb.

Musk na twitteru uvedl, že se výpovědí neobává, protože „nejlepší lidé zůstávají“. Bez bližšího upřesnění dodal, že užívání twitteru „dosáhlo dalšího historického maxima“.

Musk koncem října koupil společnost Twitter za 44 miliard dolarů (více než bilion korun). Začátkem listopadu pak přikročil k rozsáhlému snižování počtu pracovních míst, v jehož rámci propustil polovinu ze 7500 zaměstnanců podniku.

Po dokončení převzetí Twitteru rozpustil devítičlennou správní radu a stal se jediným ředitelem podniku. Ve středu nicméně podle agentury Reuters uvedl, že hodlá snížit množství času, který podniku věnuje, a najít pro něj nového šéfa. (sfr)