ČNB zruší zaměstnancům inflační doložku. Jejich platy už neporostou rychleji než inflace.

Česká národní banka (ČNB) zruší zaměstnancům doložku automaticky valorizující jejich platy nad úroveň inflace. Průměrná nominální mzda v ČNB v příštím roce vzroste o 4,5 procenta. Inflační doložka zaměstnancům centrální banky dosud zaručuje automatický růst platů o inflaci a několik procent k tomu navíc.

Dojednali si ji v roce 2020 na tři roky. Nová dohoda má být podepsána v nejbližších dnech.

Inflační doložka se netýká guvernéra a členů bankovní rady, kteří své platy zmrazili.

„Slib dodržím. Inflační doložka bude zrušena, protože jako banka musíme jít příkladem,“ uvedl pro Seznam Zprávy guvernér ČNB Aleš Michl.

„V době vysoké inflace je největším nebezpečím rozpoutání mzdově-inflační spirály. Navázání růstu mezd na inflaci je z makroekonomického pohledu nevhodné, a proto jsme ho zrušili,“ uvedl Michl.

O změnu kolektivní smlouvy se snažilo už předchozí vedení ČNB v čele s guvernérem Jiřím Rusnokem. Michl ale tvrdí, že jednání začala od nuly.

„Tím ovšem úspory nekončí. Mzdy členů bankovní rady zůstávají zmraženy do doby, než se podaří snížit inflaci. Zaměříme se na racionalizaci provozu instituce. Zadal jsem audit všech agend, který bude ukončen koncem ledna, a od toho se budou odvíjet i případné personální úspory,“ dodal Michl.

Centrální banka zaměstnává 1467 lidí. Loni na platy šlo podle kolektivní smlouvy 1,385 miliardy korun.

Na rok 2022 bylo v rozpočtu vyčleněno 1,497 miliardy korun. Podle kolektivní smlouvy má celkový objem mzdových prostředků v letech 2021 až 2023 vzrůst vždy přinejmenším o průměrnou celkovou inflaci v daném roce.

K tomu měla být loni mzda navýšená ještě alespoň o jeden procentní bod, letos minimálně o 2,5 procentního bodu a v příštím roce alespoň o tolik procentních bodů, aby se za tři roky jednalo v souhrnu nejméně o šest procentních bodů. Podle aktuální prognózy by to znamenalo letos nárůst mzdových prostředků o 18,3 procenta a příští rok o 11,6 procenta.

Michl se guvernérem ČNB stal letos 1. července. (sfr)