Čistý zisk skupiny ČSOB letos vzrostl o 23 procent na 14,3 miliardy. (Ilustrační foto)

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí stoupl meziročně o 23 procent na 14,3 miliardy korun. Rostly objemy úvěrů, vkladů i spravovaných aktiv klientů. Počet klientů skupiny ČSOB meziročně vzrostl o 113 tisíc. Pokračovala silná poptávka firem i domácností po investicích do energeticky úsporných a udržitelných řešení. 

„Meziroční nárůst zisku je způsoben zejména růstem objemu úvěrů i vkladů. Kapitál a likviditu udržujeme na vynikající úrovni. Podíl nevýkonných úvěrů v úvěrovém portfoliu zůstává nízký, ale začali jsme preventivně vytvářet nové opravné položky ke krytí případných ztrátových pohledávek,“ uvedl generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

Celkový objem úvěrů banky byl meziročně vyšší o 7 procent, a to 881 miliard korun. Objem úvěrů na bydlení vzrostl o 6 procent na 504 miliard korun.

Objem klientských vkladů narostl o šest procent na 1,192 bilionu korun. Vklady celkem dosáhly 1,341 bilionu, což bylo meziročně o šest procent výše.

Počet klientů skupiny ČSOB vzrostl meziročně o 113 tisíc.

Provozní výnosy banky se zvýšily o 33 procent na 34 miliard korun. Provozní náklady bez bankovních daní činily 14,8 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 10 procent. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci září 1,64 procenta.

Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. (pel)