Evropská komise nahlásila vyšší klimatické výdaje o více než 1,7 bilionu korun, ukázal audit. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská komise nahlásila klimatické výdaje na roky 2014 až 2020 na podporu ekologických cílů 276 miliard eur (6,7 bilionu korun). Audit Evropského účetního dvora (ECA) však ukázal, že částka byla nadsazená nejméně o 72 miliard eur (1,7 bilionu korun). 

„Náš hlavní vzkaz je, že klimatické výdaje z rozpočtu EU na období 2014 až 2020 nebyly tak vysoké, jak bylo nahlášeno. Komise nahlásila 276 miliard eur na klimatickou politiku. My jsme ale odhadli, že tato částka je nadsazená nejméně o 72 miliard eur,“ uvedla zástupkyně ECA Joëlle Elvingerová, která výsledky auditu představila europoslancům.

Pro zmíněné období si Evropská unie stanovila cíl utratit alespoň 20 procent víceletého rozpočtu na klimatickou politiku. Komise tvrdí, že tato hranice byla dosažena. Zda tomu tak skutečně bylo, ECA nepotvrdila.

Elvingerová nicméně zmínila případy, kdy byly výdaje označeny za prospěšné pro klima, aniž to bylo podložené důkazy. Jindy zase měla unijní exekutiva hlásit přehnaný ekologický přínos daných výdajů.

Hlášení ohledně klimatických výdajů označila Elvingerová  za obecně nespolehlivá. Zmínila dále, že podle auditu se přínos investic pro boj proti klimatickým změnám se v EU nehodnotí konzistentně a že hodnocení se provádí na základě plánovaných výdajů, nikoli těch skutečných.

Dále ECA upozornila, že metodologie EK nebere v potaz potenciální negativní dopady opatření, která sledují jiné než klimatické cíle. (pel)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii   

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný