Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV SE posiluje pro expanzi na nové trhy. (Ilustrační foto: Primoco UAV SE)

Expanzi českého výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV SE na nové trhy bude mít vedle ředitele společnosti Ladislava Semetkovského a obchodního ředitele Jakuba Fojtíka nově na starosti také David Jirman.

Muž, který pracuje v oboru letectví více než 15 let, v minulosti působil mimo jiné jako obchodní ředitel pro tři světové kontinenty v Aero Vodochody Aerospace. Obchodní aktivity pomáhal rozvíjet také dalšímu českému výrobci Aircraft Industries.

„O bezpilotních letadlech se v posledních měsících mluví hlavně v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Ve skutečnosti je ale jejich využití mnohem širší než jen vojenské. Pomáhají při ochraně hranic a pobřeží, monitoringu strategické infrastruktury států, jako jsou například produktovody, záchranných operacích a pátráních po pohřešovaných osobách či při zpravodajské činnosti,“ popsal Semetkovský příležitosti, jež v expanzi na nové trhy Primoco UAV vidí.

Potenciální využití tedy podle něj mají všude na světě bez ohledu na to, zda je daná země ve válečném konfliktu, nebo ne.

Posílení týmu představuje podle ředitele firmy cestu, jak tyto příležitosti využít nejen v zemích, kde už český výrobce působí, ale i na zcela nových trzích.

David Jirman před nástupem do Primoco UAV SE působil více než 13 let ve společnosti Aero Vodochody Aerospace, kde nejprve řídil nákup pro vojenské programy, včetně vlajkového projektu společnosti L-39NG, jenž sám o sobě zahrnuje víc než 300 českých i zahraničních dodavatelů.

Mezi lety 2018 a 2022 pak v Aero Vodochody Aerospace zastával pozici obchodního ředitele pro Evropu, Severní Ameriku a Austrálii.

Kromě vojenské letecké výroby má bohaté zkušenosti také v oblasti civilního letectví.

Pro tým Primoco UAV je tak další výraznou posilou poté, co se letos na jaře stal členem dozorčí rady společnosti plukovník gšt. (v.v.) Vladan Ševčík, jenž v minulosti více než 20 let působil při výkonu státní správy Ministerstva obrany v oblastech certifikace a udržování letové způsobilosti vojenských letadel.

Společnost Primoco UAV SE v letošním prvním pololetí dosáhla rekordních hospodářských výsledků. Tržby činily 102,8 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 800 procent.

Pololetní EBITDA ztrátu 14 milionů korun z loňského prvního pololetí v důsledku pandemie covid-19 se firmě letos podařilo obrátit v zisk 50,6 milionu korun.

Společnost v 1. pololetí dodala celkem 7 bezpilotních letadel. V roce 2022 plánuje prodat celkem 40 letounů v hodně 500 milionu korun.

Česká společnost Primoco UAV SE vyvíjí a vyrábí civilní a vojenské bezpilotní letouny One 150, schopné létat zcela nezávisle podle naprogramovaných letových plánů.

Klíčovými vlastnostmi letadla jsou jeho velikost, maximální vzletová hmotnost 150 kg, výdrž 15 hodin, dolet 1 800 km, cestovní rychlostí 120 km/h, užitečné zatížení 30 kg a plně automatický vzlet a přistání.

Společnost se zaměřuje na civilní a vojenské letecké aplikace, zejména v oblasti energetiky, pohraniční a pobřežní bezpečnosti, monitorování požáru a pátracích a záchranných operací.

Letadla společnosti jsou v provozu na čtyřech kontinentech. Primoco UAV je veřejně obchodovatelná společnost na pražské burze cenných papírů na trhu PX START. (pel)