Schodek státního rozpočtu ČR se ke konci října zvýšil na 286,7 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Schodek státního rozpočtu ČR se ke konci října 2022 prohloubil na 286,7 miliardy korun. Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek 259,2 miliardy korun. Loni byl deficit rozpočtu ke konci října 335 miliardy korun, což byl nejhorší říjnový výsledek od vzniku Česka.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Schodek 287 miliard odpovídá očekávanému plnění v kontextu výplat mimořádných důchodů, jednorázových příspěvků na děti a jiných sociálních dávek, včetně předplacení celé alokace na úsporný tarif. V říjnu se do rozpočtu tradičně pozitivně promítlo inkaso DPH od čtvrtletních plátců, naopak oproti loňskému říjnu jsme zaplatili o 6 miliard navíc na splátkách státního dluhu,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Celkové příjmy státního rozpočtu meziročně stouply o 7,8 procenta na 1,297 bilionu korun. Výdaje meziročně vzrostly o 3 procenta na 1,584 bilionu korun. K růstu příjmů přispěly podle resortu financí zejména výnosy z pojistného a z daní.

Příjmové straně pomohly daňové výnosy meziročně vyšší o 14 procent, naopak výdaje prohloubily mimořádné valorizace důchodů, příspěvek na úhradu nákladů domácností za energie (tzv. úsporný tarif), navýšené dávky na bydlení a hmotné nouze, jednorázový příspěvek na dítě či humanitární pomoc.

„Ve zbývajících dvou měsících porostou hlavně výdaje na pomoc s cenami energií a očekávat lze také další růst státních investic, které tradičně vrcholí právě v závěru roku. Dosud je investiční aktivita státu o 13 procent silnější než loni, což mě velmi těší. Byť v tuto chvíli existuje stále mnoho neznámých, troufnu si říci, že na konci roku dodržíme schodek novelizovaného rozpočtu,“ dodal Stanjura.

Inkaso daně z přidané hodnoty ke konci září meziročně vzrostlo o 18,5 procenta na 286,7 miliardy korun. Výběr daně z příjmů právnických osob se zvýšil o 15 procent na 119,7 miliardy korun.

Inkaso daně z příjmu fyzických osob se zvýšilo o 13,6 procenta na 97 miliard korun a na spotřební dani do rozpočtu přišlo 127,5 miliardy korun, meziročně o 4,9 procenta víc.

Meziroční srovnání příjmů ovlivňuje loňský jednorázový příjem 5,6 miliardy korun z aukce kmitočtů.

Na výdajové straně rozpočtu se běžné výdaje zvýšily o 2,2 procenta na 1,455 bilionu korun. Kapitálové výdaje meziročně vzrostly o 12,7 procenta na 128,8 miliardy korun.

Na sociální dávky šlo 635,4 miliardy korun, což je za deset měsíců o 10 procent víc. Z toho na důchody putovalo 485,6 miliardy korun.

Stát bude v roce 2022 hospodařit se schodkem státního rozpočtu ČR 375 miliard korun. Poslaneckou sněmovnou v říjnu prošla novela, která zvyšuje deficit rozpočtu z původně schválených 280 miliard nikoli na vládou původně navrhovaných 330 miliard, ale na 375 miliard korun. (pel)