Německo zbourá 8 větrných turbín, aby mohl být rozšířen uhelný důl. (Foto: RWE)

Německo zbourá 8 větrných turbín v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, aby mohl být rozšířen uhelný důl Garzweiler. Kritici nicméně upozornili na to, že jde o symbolický konec snah koaliční vlády Olafa Scholze o ochranu klimatu. Kabinet se přitom zavázal, že masivně rozšíří výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Upozornil na to server Echo24.

Osm větrných turbín se nachází v oblasti budoucího těžebního prostoru u povrchového dolu na hnědé uhlí Garzweiler u vesničky Lützerath u města Erkelenz.

Většina větrných turbín bude pravděpodobně demontována během příštího roku. První z nich, která byla na místě nainstalována v roce 2001, už byla odstraněna.

Mluvčí společnosti Energiekontor, která postavila a provozuje zbytek větrného parku, uvedl, že kvůli časovému omezení povolení k provozu očekává, že bude muset zbývajících pět turbín demontovat do konce roku 2023.

Kritici nicméně upozornili na to, že jde o symbolický konec snah koaliční vlády Olafa Scholze o ochranu klimatu. Kabinet se přitom zavázal, že masivně rozšíří výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Jak poukázal server, vzhledem k tomu, že se němečtí občané letos v zimě obávají výpadků dodávek elektřiny kvůli poklesu dodávek ruského plynu, energetická společnost, která důl Garzweiler vlastní, uvedla, že si je vědoma toho, že demontáž větrných elektráren je matoucím signálem. (pel)