Aplikace Citymove od ŠKODA AUTO DigiLab nyní zpřístupňuje i sdílená kola Nextbike a Rekola. (Foto: ŠKODA AUTO)

ŠKODA AUTO DigiLab dále vylepšuje svoji aplikaci Citymove pro snadný pohyb ve městě, a to propojením se dvěma velkými sítěmi sdílených kol Nextbike a Rekola. Uživatel vidí na mapě v Citymove polohu všech dostupných bicyklů a může využít navigace přímo k volnému kolu nebo zvolit odkaz do aplikace Nextbike či Rekola a jízdní kolo si rovnou zarezervovat. S jedinou aplikací tak lze vybrat širokou škálu dopravních prostředků – kromě sdílených kol jde i o autobusy, tramvaje a metro, taxi, sdílené automobily nebo elektroskútry. Aplikace slouží od roku 2019 obyvatelům a návštěvníkům Prahy. Dosud registruje skoro 350 tisíc stažení.

„Budoucnost mobility je digitální, plně propojená a přizpůsobená individuálním potřebám uživatelů. S Citymove nabízíme aplikaci, která se dokonale přizpůsobuje době. Postará se o plánování trasy a dovede uživatele do cíle ve městě vždy nejkratší cestou: rychle, pohodlně a multimodálně. Dva velcí poskytovatelé sdílených kol Rekola a Nextbike, kteří teď zpřístupňují své služby přímo v aplikaci, nyní nabízejí ještě větší flexibilitu,“ zdůraznil Tillmann Stauske, člen vedení ŠKODA AUTO DigiLab.

„Rekola zažívají s expanzí sdílené mikromobilitní dopravy v Praze exponenciální nárůst jízd i počtu uživatelů. Data nám ukazují, jak užitečná může být pro město multimodální doprava, kterou je pro Pražany dobré mít možnost naplánovat,“ uvedl Vítek Ježek, CEO a zakladatel Rekola.

„Sdílená kola jsou prodlouženou rukou MHD, chůze a dalších způsobů pohybu po městě. Zařazení Nextbike do aplikace Citymove je proto naprosto přirozeným krokem, jak pomoct občanům dostat se zdravě, rychle a udržitelně z bodu A do bodu B,“ dodal Lukáš Luňák, CEO Nextbike v Česku.

Multimodální doprava po hlavním městě

Aplikace Citymove podporuje multimodalitu městské dopravy, neboť slouží k propojení různých způsobů dopravy po městě. Uživatel si jejím prostřednictvím dokáže naplánovat trasu, zvolit vhodné dopravní prostředky nebo je rezervovat a zaplatit za ně.

Součástí jsou nejen všechny prostředky městské hromadné dopravy, u nichž aplikace zobrazuje aktuální polohu jednotlivých spojů a nabízí zaplacení jízdenky pomocí SMS, ale zahrnuje také služby sdílené mobility ŠKODA AUTO DigiLab: elektrické skútry BeRider, sdílení aut HoppyGo a studentský carsharing Uniqway i služby třetích stran.

Objednat lze též vozy taxi propojené aplikací Liftago.

(Foto: ŠKODA AUTO)

Bikesharing v Citymove rozšiřuje nabídku

Zapojení sdílených bicyklů sítí Nextbike a Rekola otvírá uživatelům další možnosti, jak se po městě dopravovat rychle, levně a ekologicky. Integrace je na stejné úrovni jako u sdílených vozů nebo elektroskútrů – dostupná kola se zobrazují na mapě a jejich poloha je v krátkých intervalech aktualizována.

Po výběru kola se uživatel dozví, jak daleko se od něj nachází, a vestavěná navigace ho dovede ke kolu, případně může přejít do aplikace Rekola či Nextbike a kolo si zarezervovat.

Snadné hledání kol na mapě i v seznamu

Stejně funguje seznam volných kol, který uživateli ukáže všechny dostupné bicykly v okolí. Kola jsou seřazena dle vzdálenosti a zájemce o výpůjčku může zvolit i výběr podle provozovatelů, pokud má předplatné jen u jednoho z nich.

Půjčení kola, platba, předplatné a další pravidla spojená se zápůjčkou se řeší přímo v aplikaci daného poskytovatele sdílených kol, což přináší i možnost použít kartu městské integrované dopravy Lítačka.

Citymove usnadňuje také parkování motoristům

Aplikace Citymove je však přínosná i pro uživatele automobilů a elektromobilů: zobrazuje totiž parkovací zóny včetně cen a dalších informací, přičemž lze prostřednictvím telefonu rovněž provádět platbu, případně prodloužit dobu parkování.

Součástí přehledů jsou i krytá parkovací místa, jako jsou parkovací domy nebo veřejné garáže. Uživatelé elektromobilů ocení přehled nabíjecích stanic či možnost uhradit nabíjení. Všestranná multimodální aplikace tak může sloužit i ke kombinaci vlastní a veřejné dopravy.

(Foto: ŠKODA AUTO)

Mezi nejoblíbenějšími dopravními aplikacemi

Aplikace Citymove je bezplatná, dostupná pro obě hlavní platformy Android i iOS a pro využívání služeb se stačí jen registrovat. Aplikace aktuálně registruje skoro 350 tisíc uživatelů a dle hodnocení se řadí mezi nejoblíbenější dopravní aplikace (4,7 hvězdičky z 5 možných). V roce 2020 byla Citymove vyhlášena nejlepším projektem pro město s více než 200 000 obyvateli.

ŠKODA AUTO podporuje bikesharing

Nadační fond ŠKODA AUTO v rámci podpory udržitelné dopravy zajistil provoz sdílených kol i v lokalitách, kde automobilka působí prostřednictvím svých výrobních závodů: v roce 2019 byl zahájen projekt v Mladé Boleslavi a okolí a v současnosti mají bicykly k dispozici také v Kvasinách a Vrchlabí.

Jen v Mladé Boleslavi je zaregistrováno přes 8 500 uživatelů, kteří dosud ujeli více než 275 tisíc kilometrů. Ve srovnání s jízdou automobilem to znamená úsporu téměř 33 tun emisí CO2. Podpora udržitelné dopravy patří mezi priority společenské odpovědnosti automobilky ŠKODA AUTO. (pel)