Meziroční růst cen všech výrobců pokračoval i v září. Nejvíce opět stouply ceny v zemědělství. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ceny všech výrobců šly nahoru i v září 2022, tempo zdražování v zemědělství a stavebnictví bylo ale proti předchozímu měsíci pomalejší. Nejvíce opět stouply ceny zemědělských výrobců, a to o 33,6 procenta.

Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V září opět pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o více než 33 procent a ceny průmyslových výrobců téměř o 26 procent . Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o více než 13 procent a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší téměř o 7 procent,“ upozorňuje Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 1,3 procenta. Klesly ceny krmných plodin o 9,5 procenta, ovoce o 0,6 procenta a obilovin o 0,1 procenta.

Zvýšily se ceny brambor o 34,7 procenta, prasat o 8,7 procenta, vajec o 7 procent, mléka o 2,2 procenta a skotu o 0,3 procenta.

Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 33,6 procenta. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 34 procent. Vyšší byly ceny obilovin o 51,8 procenta, olejnin o 37,3 procenta, brambor o 31,5 procenta a čerstvé zeleniny o 17,1 procenta.

Ceny ovoce klesly o 3,7 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 33 procent. Vzrostly ceny jatečných prasat o 43,2 procenta, vajec o 36,5 procenta, mléka o 32,3 procenta, drůbeže o 29,7 procenta a  skotu o 25,5 procenta.

Ceny průmyslových výrobců meziměsíčně vzrostly o 1,2 procenta, a to zejména vlivem zvýšení cen v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 6,7 procenta. Z toho byly ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou vyšší o 8,8 procenta.

Ceny těžby a dobývání vzrostly o 2,1 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 1,1 procenta, z toho pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 1,8 procenta, mléčných výrobků o 1,7 procenta a masa a výrobků z masa o 1,6 procenta.

Klesly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Nižší byly ceny chemických látek a výrobků o 3,6 procenta.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 25,8 procenta. Vzrostly především ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 64 procent, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 79 procent.

Vyšší byly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků se zvýšily o 31,7 procenta, těžby a dobývání o 31,3 procenta a pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 21,9 procenta.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 23,9 procenta, z toho ceny mlýnských a škrobárenských výrobků o 59,7 procenta.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně dle odhadů zvýšily o 0,3 procenta, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,2 procenta.

Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 13,1 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 18,3 procenta. (pel)