Globální ekonomika příští rok stoupne „jen“ o 2,7 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu. (Ilustrační foto)

Globální ekonomika příští rok stoupne „jen“ o 2,7 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal v červenci. Pro letošní rok MMF potvrdil předchozí prognózu, a to růst o 3,2 procenta. 

Zprávu zveřejnil MMF.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil svou prognózu globálního růstu na rok 2023 kvůli kolidujícím tlakům z války na Ukrajině, vysokým cenám energií a potravin, inflaci a prudce vyšším úrokovým sazbám, .

Zároveň varoval, že podmínky by se mohly v budoucnu ještě zhoršit.

Tři největší ekonomiky, Spojené státy, Čína a eurozóna budou i nadále stagnovat.

MMF uvedl, že existuje rostoucí riziko, že se globální ekonomika příští rok propadne do recese, protože domácnosti a podniky ve většině zemí čelí „bouřlivým vodám“.

Zpomalení bude nejvýraznější v eurozóně, na kterou bude mít negativní dopad pokračující energetická krize způsobená válkou. Růst HDP se zde příští rok sníží jen na 0,5 procenta, když v červenci fond očekával růst o 1,2 procenta.

Prognóza růstu pro rok 2023 je nejnižší, kterou MMF zveřejnil od roku 2001, kromě let pandemie koronaviru a po globální finanční krizi.

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,9 procenta z loňských 3,5 procenta. V příštím roce má tempo růstu zpomalit na 1,5 procenta. (pel)