Kdo přesvědčí o Zelené dohodě Čechy, přesvědčí podle místopředsedy Franse Timmermanse každého. (Ilustrační foto)

V případě, že se o výhodnosti Zelené dohody (Green Deal) podaří přesvědčit Čechy, dokáže Evropská komise podle jejího místopředsedy Franse Timmermanse již přesvědčit každého. Řekl to na Green Deal summitu v Praze. Zelená ekonomika podle něj nabídne více pracovních míst, nicméně připustil, že s transformací souvisejí rizika. 

„Uhlíková neutralita je plán, který už měl být spuštěn mnoho let zpět a Evropa je důkazem, že můžete růst ekonomicky bez proporčního zvyšování uhlíkových emisí,“ řekl Timmermans.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) předpokládá v Evropské unii snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

Podle Timmermanse je jakákoli transformace spojena s riziky. Za riziko považuje, že se nezvolí správná politika, kvůli čemuž vznikne malá skupina velmi bohatých a velká skupina chudých.

„Musíme zajistit, aby transformace byla spravedlivá. Jsou tendence říkat, že bude nespravedlivá, proto musíme vysvětlovat a dělat rozhodnutí, aby toho byl každý součástí v pozitivním slova smyslu,“ řekl.

Zelená ekonomika podle něj například nabízí více pracovních míst, ale jde o jiné než doposud tradiční pozice.

„Když se povede přesvědčit Čechy, tak můžu přesvědčit všechny,“ uvedl Timmermans. pel)