Evropská komise (EK) plánuje nařídit firmám výrobu nedostatkových strategických produktů v případě krizí. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) plánuje nařídit firmám výrobu nedostatkových strategických produktů v případě krizí podobným těm způsobených pandemií koronaviru nebo válkou na Ukrajině. Počítá s tím návrh pravidel pro ochranu jednotného trhu v nouzových situacích, se kterým přišla Komise. 

Brusel tak reagoval na nedostatek některých léků, ochranných pomůcek nebo surovin, které Evropská unie musela řešit zejména kvůli omezení dodávek během pandemické krize.

„Musíme zajistit, aby náš jednotný trh fungoval vždy, i v krizových dobách. Musíme jej posílit. Potřebujeme nové nástroje, které nám umožní reagovat rychle a kolektivně,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Komise by měla podle navrhované normy v koordinaci s členskými státy monitorovat situaci na jednotném trhu. Pokud by hrozil nedostatek strategicky důležitých surovin či produktů, mohla by Komise členské země vyzvat k vytváření zásob.

Pravidla počítají také s jednodušším přidělováním veřejných zakázek týkajících se nedostatkového zboží či urychleným uváděním výrobků na trh pomocí rychlejšího procesu testování a akreditace.

V případě hrozby zcela mimořádné situace, může Komise vyzvat firmy k tomu, aby přijímaly přednostní zakázky na potřebné produkty. Podniky budou muset buď vyhovět, nebo vysvětlit, jaké závažné důvody mají pro odmítnutí.

V příštích měsících budou členské země a Evropský parlament jednat o tom, zda a v jaké podobě EU pravidla přijme. (pel)