Evropská centrální banka kvůli rekordní inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta. (Ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ECB) zpřísňuje měnovou politiku. Kvůli rekordní inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta. Jde o druhé relativně výrazné zvýšení sazeb za sebou. 

ECB tak reagovala na poslední prognózu, že roční míra inflace v eurozóně letos dosáhne 8,1 procenta. V srpnu navíc růst spotřebitelských cen stouplo na 9,1 procenta.

„Na základě stávajícího hodnocení Rada guvernérů očekává, že na příštích několika zasedáních bude úrokové sazby dále zvyšovat s cílem utlumit poptávku a ochránit před rizikem setrvalého nárůstu inflačních očekávání,“ uvedla banka ve zprávě.

Zatímco většina hlavních světových bank začala kvůli raketové inflaci zvyšovat úroky již loni, ECB zůstávala pozadu.

V červenci pak v reakci na prudký růst inflace zvýšila základní úrokové sazby poprvé od roku 2011. Její základní úrok se tak dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Banka nově také zhoršila odhad hospodářského růstu v zemích používajících euro na příští rok na 0,9 procenta, zatímco dosud čekala růst o 2,1 procenta. Odhad letošního růstu ale mírně zlepšila, a to na 3,1 procenta z dosavadních 2,8 procenta. (pel)