Od dubna letošního roku si ojetiny nabízené na českém sekundárním trhu drží hodnotu a nezdražují. (Ilustrační foto)

Od dubna letošního roku si ojetiny nabízené na českém sekundárním trhu drží hodnotu a nezdražují. Cenový medián stagnuje na hranici 190 tisíc korun. Pouze v červenci, kdy velcí obchodníci tradičně zlevnili velké množství vozů, klesl na 181 tisíc korun. Navzdory obecnému zdražování a vysoké inflaci tak ceny ojetých aut již pět měsíců v řadě nerostou. V cenách ojetin jsou ale velké regionální rozdíly.

Například v hlavním městě, kde jsou nabízené ojetiny tradičně nejdražší, jsou ale zároveň i nejmladší. Nejnižší cenový medián je v Ústeckém kraji, nejstarší ojetiny jsou v nabídkách v jižních Čechách.

„Stále se potvrzuje, že ojetiny dosáhly určitého cenového stropu, okolo kterého se drží již pět měsíců. Červenec je v prostředí ojetin tradičně měsícem, kdy se velcí hráči na trhu snaží motivovat zákazníky k nákupu i v době dovolených, což ceny obvykle sníží. I přes meziroční míru inflace přesahující 17 procent je tedy pozitivní, že ceny ojetých aut pět měsíců nevzrostly nad dubnovou úroveň. Tento dosavadní vývoj se již dá považovat za trend,“ řekl Luboš Vorlík, výkonný ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Zajímavý je pohled na regionální odlišnosti v nabídkách ojetých aut. Tradičně nejdražší, ale zároveň i nejmladší ojetiny jsou k mání v hlavním městě. Medián ceny se zde blíží 260 000 korun, ale ojetiny jsou nejčastěji 7,7 roku staré.

Naproti tomu v jižních Čechách jsou ojetiny nejstarší, čemuž odpovídá i cenový medián pod hranicí 130 tisíc korun. Pod deseti lety se stáří nabízených ojetin pohybuje už pouze v Plzeňském kraji, kde je medián 9,6 roku.

Nejčastěji nabízeným modelem ojetého vozu na českém trhu byla v srpnu tradičně Škoda Octavia, kterých meziměsíčně přibylo 963 a v nabídce jich tak bylo 8 901.

Následovala Škoda Fabia (6 585 aut), třetí místo obsadil Volkswagen Golf (3 165 aut). V první pětce se umístily ještě Škoda Superb (2 913) a Volkswagen Passat (2 699).

Střední hodnota stáří v srpnu klesla oproti červnovým 10,8 roku na současných 10,6 roku. Tachometr nabízených aut nejčastěji ukazoval hodnotu 153 563 km.

V nabídce bylo v srpnu 703 vozů s hybridním pohonem a 327 čistých elektromobilů, meziměsíčně o 50 více. (pel)