Vláda schválila růst platových tarifů o 10 % u části zaměstnanců veřejných služeb a státu od letošního září. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Vláda schválila růst platových tarifů o 10 % u části zaměstnanců veřejných služeb a státu od letošního září. Platy se od září zvýší všem zaměstnancům veřejných služeb a státu, kteří letos v lednu nedostali přidáno. Na růstu výdělků se již dříve dohodli představitelé vládních stran s odbory. Ty požadovaly přidání kvůli vysoké inflaci a hrozily protestními akcemi.

Do konce roku bude podle podkladů k nařízení potřeba z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven 5,17 miliardy korun navíc.

Podle předsedy vlůády Petra Fialy (ODS) to schodek rozpočtu nezvýší – ministerstva mají peníze najít ve své pokladně.

Polepšit by si od září podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky mělo celkem 365 tisíc zaměstanců.

Týká se to všech státních zaměstnanců, tedy i těch, kteří pracují pod státní službou. Lidí pracujících na úřadech práce, finančních úřadech či hygieniků.

Výdělek by měl vzrůst i zaměstnancům muzeí a galerií, hercům z divadel či hudebníkům z orchestrů také nepedagogickým pracovníkům ve školství.

„I kuchařky a školníci od 1. září obdrží 10 procent,“ oznámil již dříve šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

„Snažili jsme se napravit to, že jsme dvacet měsíců nepřidali nepedagogickým pracovníkům,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Fiala.

Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se v lednu základ platu zvedl o 700 korun. Učitelé si polepšili o 2 procenta, zdravotníci o 6 procent.

Celostátní průměrná mzda dosáhla loni podle statistiků 37.839 korun.

O kolik peněz se v příštím roce zvýší platy ve školství, se vyjasní až po dokončení debaty o státním rozpočtu na příští rok, informoval po jednání vlády premiér Fiala.

Zástupci školských odborů v reakci na současnou inflaci požadují zvýšit od ledna 2023 platy učitelů i nepedagogů ve školství o 15 procent.

Podle odborů by při zvýšení o 15 procent měl průměrný plat pedagogů dosáhnout příští rok 52.710 korun a odpovídal by zhruba 122 procentům očekávané průměrné mzdy. Letos je to s částkou 45.835 korun zhruba 113 procent.

Fiala označil otázku, jak se budou platy pedagogů dál vyvíjet, za férovou. Neupřesnil však konkrétní postup.

„Pedagogové to budou vědět ve chvíli, kdy dokončíme debatu o státním rozpočtu,“ oznámil Fiala.

Premiér také zmínil, že vláda nedávno přijala novelu o pedagogických pracovnících, která předpokládá garanci platů učitelů na 130 procentech průměrné mzdy. Závazný by nový systém mohl být při sestavování státního rozpočtu od ledna 2024.

Ministerstvo školství již dříve vypočetlo, že výdaje státního rozpočtu by se v důsledku úpravy musely v letech 2023 a 2024 zvýšit asi o 30,5 miliardy korun. (sfr)