Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce (na fotografie v pozadí - vlevo nahoře) získal povolení k výrobě elektřiny.

Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce získal povolení k výrobě elektřiny. Šéfka slovenského úřadu jaderného dozoru (ÚJD) Marta Žiaková potvrdila loňské rozhodnutí úřadu, kterým povolil uvést do provozu dostavěný třetí blok jaderné elektrárny Mochovce.

Žiaková svým rozhodnutím  zamítla odvolání rakouské ekologické organizace Global 2000. Povolení je tak již definitivní, ekologická organizace se již nemůže odvolat.

Organizace Global 2000 v opravném prostředku proti původnímu rozhodnutí o uvedení třetího bloku elektrárny do provozu  poukazovala například na použitý materiál, odolnosti stavby vůči nárazu letadla či okolnosti ohledně hasicího zařízení.

Nový blok elektrrny Mochovce má instalovaný výkon 471 megawatt. Do plného provozu by měl být uveden zřejmě v příštím roce. Jeho výroba pokryje zhruba desetinu spotřeby elektřiny na Slovensku.

Slovensko se po zprovoznění třetího bloku Mochovců mělo stát soběstačným ve výrobě elektřiny.

Rozhodnutí ÚJD týkající se třetího bloku elektrárny Mochovce bude pravomocné za 15 dnů. Poté bude možné zavézt palivo do reaktoru.

Následně bude provedena série testů a také se postupně zvýší výkon bloku.

„Proces uvádění do provozu začíná zavezením první palivové kazety do reaktoru. Zkoušky v optimálním případě mohou trvat čtyři měsíce,“ uvedla Žiaková.

V Mochovcích na jihu Slovenska jsou od konce 90. let v provozu dva jaderné bloky. Dokončení celé elektrárny se proti původním plánům výrazněji opožďuje a rozpočet projektu z původních 2,78 miliardy eur (přes 68 miliard Kč) postupně vzrostl na více než dvojnásobek této částky.

Čtvrtý blok elektrárny by měl být uveden do provozu nejpozději do dvou let.

Elektrárnu Mochovce, stejně jako jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích, provozuje společnost Slovenské elektrárne (SE). Kontrolní podíl v SE získal v roce 2006 italský koncern Enel. Později do akcionářské struktury SE vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského. Dalších 34 procent akcií SE drží slovenská vláda.