Síkela volá na pomoc EU. Ceny energií jsou tak vysoké, že uvažuje o stanovení maximální celoevropské ceny. (Ilustrační foto)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku k řešení problému vysokých cen energií. Podle Síkely jde o celoevropský problém, a proto by se mělo hledat celoevropské řešení. Jedním z možných řešení je podle Síkely i stanovení maximální výše ceny energií.

Ministerstvo průmyslu také připravuje jednání s kraji, které si na drahé energie stěžují. Síkela připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné vysoutěžit jiný než takzvaný spotový produkt, neboť jeho cena se odvíjí od aktuální ceny na burze.

Ceny energií jsou nyní na rekordní výši. Jedním z možných řešení by podle Síkely bylo nakoupit část elektřiny pro potřeby státu a dále ji distribuovat mezi kraje.

„Trh se do určitě míry vymkl kontrole, tržní volatilita přestává reagovat na dobré zprávy a kumulují se jenom ty špatné a tlačí to ceny nahoru.“

„Je to problém celé Evropy a samozřejmě pokud máte evropský trh a celoevropský problém, tak to nejjednodušší řešení se hledá na celoevropské úrovni,“ konstatoval Síkela.

Stanovení maximální ceny na celoevropské úrovni je podle něj jednou z možností.

„Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou,…tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila,“ podotkl ministr průmyslu.

Svolání mimořádné rady by podle něj mělo odpovídat tomu, jak je problém urgentní.

„Já si myslím, že ten problém dramatického nárůstu o 20 procent předevčírem urgentní je. Musíme se podívat na to, jestli problém bude dále trvat a bude dále kulminovat. A pokud by to tak bylo, tak je ten problém opravdu urgentní,“ uvedl Síkela.

Cena elektřiny na evropské burze EEX v Lipsku poprvé u termínového kontraktu překročila 700 eur (více než 17 200 Kč) za jednu MWh. Jen za pondělí (22. srpna) zdražila o více než 25 procent. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Cena elektřiny na evropské burze v Lipsku poprvé překročila 700 eur za jednu MWh