Vláda zvažuje uvalit daň z neočekávaných zisků i na rafinerie. (Ilustrační foto)

Vláda zvažuje uvalit daň z neočekávaných zisků i na rafinerie, respektive v sektoru výroby a distribuce pohonných hmot. Naznačil to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Daň by se týkala hlavně rafinerií, nikoli čerpacích stanic. V případě schválení by se daň týkala desítek největších firem v oboru.

Ministr to uvedl v televizi Nova.

Celkově Fialova vláda uvažuje o zavedení mimořádné daně ve třech sektorech. Vedle rafinerií také v energetice a v bankovnictví. Výnos z daně má jít na krytí mimořádných výdajů státu spojených s kompenzacemi nárůstu cen energií.

„Přemýšlíme o třetím odvětví, a to jsou vlastně rafinerie, to znamená výroba pohonných hmot a distribuce pohonných hmot,“ prohlásil Stanjura.

„Nejsou to čerpací stanice, je to mnohem menší skupina firem. Pokud se nakonec rozhodneme a vláda to navrhne a Poslanecká sněmovna a Senát to schválí, tak to dopadne jen na několik desítek firem, největších v těchto sektorech,“ upřesnil.

Vláda však zatím o zdanění rafinerií definitivně nerozhodla. Obává se přenesení zdanění na koncové zákazníky.

„Je to jedna z oprávněných výhrad nebo nějakých rizik, která zvažujeme. Proto říkám, že jsme se ještě nerozhodli,“ řekl ministr.

Zdanění ještě třetího odvětví avizoval ministr financí již v pátek. Konkrétní odvětví nejmenoval.

Ministerstvo současně upozornilo, že během července byly marže prodejců hmot příliš vysoko a navrhlo proto jejich regulaci. Ministerstvo se také obrátilo na antimonopolní úřad, aby prošetřil možný kartel.

Banky i energetické společnosti v prvním pololetí letošního roku zaznamenaly prudký nárůst zisků. Podobně petrochemický holding Orlen Unipetrol v Česku dosáhl v letošním prvním čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 71,1 procenta na 42,6 miliardy korun. (sfr)