Čtyři pětiny zprostředkovatelů energií, jež v letošním prvním čtvrtletí kontrolovala ČOI, porušily zákon. (Ilustrační foto - redakční koláž).

ČOI kontrolovala zprostředkovatele energií v Česku. Zjištěné výsledky kontroly jsou varovné. Čtyři pětiny zprostředkovatelů energií, jež ČOI v letošním prvním čtvrtletí kontrolovala, porušily zákon. Většinou zprostředkovatelé klientům zamlčeli některé informace a v části případů klientům přímo lhali.

ČOI provedla v prvním čtvrtletí deset kontrol zaměřených na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Porušení zákona odhalila v osmi z těchto kontrol.

Jedna z kontrolovaných firem tvrdila, že zákazníkům pomůže ušetřit u stávajícího dodavatele energie. Pak je však začala převádět k jiným dodavatelům.

Poskytovatelé smluv o dodávkách energií se podle inspekce zaměřují převážně na starší lidi, které kontaktují telefonicky, nebo je navštěvují doma.

„Zneužívají jejich důvěřivosti a prostřednictvím nepravdivých a neúplných informací usilují o to, aby podepsali smlouvy o poskytování služeb a plnou moc, na základě které mohou zprostředkovatelé následně činit další kroky bez jejich vědomí,“ vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Celkem kontroloři zjistili 18 porušení zákona o ochraně spotřebitele. Většinou šlo o neuvedení některých důležitých informací.

Spotřebitelé například nebyli v několika případech řádně informováni o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění spolu s údaji o tom, kde uplatnit reklamaci.

Při pěti ze zjištěných porušení zprostředkovatelé lidem lhali, aby je přesvědčili k uzavření smluv.

ČOI uložila zprostředkovatelům energií za první čtvrtletí pět pokut dohromady za 3,42 milionu korun. Nejvyšší sankci, ve výši dva miliony korun, udělila firmě Envona.

„Pokuta byla uložena i za nekalé obchodní praktiky, kdy například celé řadě různých spotřebitelů zástupci společnosti tvrdili, že mohou ušetřit za energie u svého stávajícího dodavatele, ačkoli spotřebiteli pak byly k podpisu dány smlouvy k zahájení procesu změny dodavatele,“ sdělil mluvčí ČOI.

Envona sídlí v Praze, jejím vlastníkem je firma registrovaná v Londýně.

Před smlouvami na dodávky energií, které se uzavírají pomocí nekalých obchodních praktik, varoval také předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček.


Více o tématu čtěte ZDE:

ERÚ: Za vysoké ceny energií v Česku mohou nekalé praktiky dodavatelů