ERÚ: Za vysoké ceny energií v Česku mohou nekalé praktiky dodavatelů. (Ilustrační foto - redakční foto).

Za vysoké ceny energií v Česku mohou nekalé praktiky dodavatelů, nikoliv mechanismus výpočtu záloh za energie. Uvedl to předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček. Problém podle něho představují smlouvy, které se uzavírají pomocí nekalých obchodních praktik a staví odběratele do nevýhodné pozice.

Trávníček to prohlásil po jednání s ministrem průmyslu a obchodu (MPO) Jozefem Síkelou (za STAN). Příkladem podle něho může být změna smlouvy na takzvaný spotový, neboli dynamický trh, kdy se cena elektřiny neustále mění a není fixovaná.

Ministr Síkela zdůraznil, že počet stížností na výši záloh za energie se letos ztrojnásobil. Většinou se však ukáže, že zálohy vzrostly právě kvůli vyšší ceně energií.

ERÚ letos obdržel asi 900 podání v souvislosti se zálohami a vysokými cenami. Jedno podání se může týkat i vyššího počtu jednotlivých zákazníků, celkově tak jde o stížnosti tisíců zákazníků.

Celkem zhruba 200 stížností šlo do správního řízení kvůli porušení zákona, kde se vyměřují pokuty.

„Hlavním problémem se jeví uzavírání kontraktů na takzvané spotové ceny. To jsou kontrakty, kdy odběratelé platí za energie částku odpovídající aktuální ceně na mezinárodním trhu,“ konstatoval Síkela.

Tím, že ceny energií neustále rostou, rostou také platby za energie a v té souvislosti i samotné zálohy.

„Tyto kontrakty uzavírané na spotové ceny umožňují obchodníkům přenášet veškerá, nebo alespoň část rizik plynoucí ze současné velmi nestabilní a nejisté situace na trhu, pouze na spotřebitele,“ upřesnil Síkela.

S tím, že domácnosti pak v takovém případě dopředu neví, jaké náklady za energie budou platit. Upozornil na případy, kdy dodavatelé převedli zákazníky na tento spotový kontrakt, aniž by je o tom dopředu informovali.

V loňském roce se stávalo, že domácnosti na spotové ceny převedli takzvaní zprostředkovatelé, kterým domácnosti před lety daly plnou moc k zastupování. Po novele energetického zákona od letošního roku ale již stát činnosti těchto zprostředkovatelů reguluje, zavedl například jejich povinný registr.


Více o tématu čtěte ZDE:

MPO bude dodavatelům energií prověřovat zálohy vyměřené zákazníkům