MPO bude prověřovat dodavatelům energií zálohy pro zákazníky. (Ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude dodavatelům energií prověřovat zálohy, které vyměřují zákazníkům. Vláda zadala Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby prověřilo zálohy na energie u dodavatelů. Ty podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nemusí odpovídat spotřebě.

Ministerstvo průmyslu má prověřit zálohy, které dodavatelé energií vyměřují svým zákazníkům, zda skutečně odpovídají pravidlům pro stanovování záloh, tedy odpovídají spotřebě a ceně energií, zda nejsou ze strany dodavatelů zneužívány, oznámil Fiala.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dostává signály z odběrných míst, že jejich záloha neodpovídá jejich spotřebě.

„Obchodník si tak může vylepšovat své cash flow, takže na to se Energetický regulační úřad (ERÚ) zaměří a je určitě na místě, aby se lidé, kterým se zálohy nezdají, obrátili na ERÚ,“ prohlásil ministr Jurečka.

Hlavním tématem schůze vlády bylo zajištění dostatku energií pro všechny.

„Na zimu jsme připraveni,“ konstatoval po jednání premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda podle něho „nenechá nikoho padnout“.

„Znamená to, že občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent svých příjmů, v Praze 35 procent, a to včetně poplatků za vodu a energii,“ vysvětlil Fiala.

Poukázal na možnost získání příspěvku na bydlení, který vláda používá jako zatím jediný nástroj pomoc domácnostem, jimž dodavatel významně zdražil energie.

„Veškeré náklady nad to je jim stát připraven uhradit,“ dodal premiér.

Fiala potvrdil, že do konce srpna upřesní konkrétní parametry úsporného tarifu, který má od října domácnostem pomáhat s drahými energiemi.

Česko má šesté nejdražší energie v Evropě. Ostatní země totiž zavedly opatření, která zákazníkům cenu energií snižují, ať už škrtnutím DPH, odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje nebo zastropování cen.

Zatím má česká vláda v plánu poslat domácnostem 5 000 Kč od října do konce roku, přičemž částka zahrnuje i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Tento příspěvek bude proplácen přes elektrický tarif, protože na elektřinu jsou připojeny všechny domácnosti.

Zbytek by pak měl být vyplacen příští rok.

Na jak vysokou podporu domácnosti dosáhnou však bude jasné, až o tom rozhodne vláda. U některých domácností by pomoc mohla vystoupat až na 17,5 tisíce Kč.

Pokud v Evropě nebude dostatek plynu, a to bez ohledu na to, kolik za něj dodavatelé zaplatí, mohlo by dojít k vyhlášení stavu nouze v plynárenství a teplárenství. Stát by v takovém případě přistoupil k restriktivnímu režimu a vytápění v budovách by omezil.

Cílem opatření je mimo jiné udržet v chodu klíčové složky průmyslu. Ministerská vyhláška, která je nyní v připomínkovém řízení, omezuje teplotu vytápění v domácnostech například na 18 stupňů v obýváku.

„Žádné úspory, které jsou potřeba, nebudou upřednostňovat byznys před občany. Chtěl bych vyvrátit také nesmysly o tom, že někdo bude chodit kontrolovat občany do kuchyně, na kolik stupňů mají zapnuté topení,“ uvedl Fiala. (sfr)