ČEZ ve stovce svých budov a v kancelářích sníží teplotu až o 4 stupně Celsia. (Ilustrační foto)

Skupina ČEZ plánuje již v nadcházející topné sezóně ve více než stovce administrativních budov, rozesetých po celé České republice, snížit teplotu vytápění o 2 až 4 stupně Celsia. Odhadem tím uspoří téměř 15 % spotřeby energií. Oznámila to mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Firma zároveň pokračuje ve svém dlouhodobém programu snižování energetické náročnosti – do zateplení a dalších energetických úspor investuje v průměru 45 milionů korun ročně. Do roku 2027 ČEZ plánuje uspořit dalších minimálně 15 % všech energií.

Napomoci tomu mají mimo jiné i instalace tepelných čerpadel a fotovoltaik, nebo plánovaný centrální řídicí systém pro efektivnější regulaci vytápění, chlazení a vzduchotechniky.

Rostoucí ceny elektřiny a plynu tlačí do úsporných kroků nejen domácnosti, ale i firmy. Výjimkou není ani Skupina ČEZ, která před nadcházející topnou sezonou plánuje, jak ušetřit na energiích. Ve své správě netechnologického majetku má totiž mimo jiné i 113 administrativních budov různé velikosti – od tří několikapatrových budov centrály v Praze, přes call centra a zákaznická centra, až po malé stavby s jen několika kancelářemi.

Snížení o 2 až 4 stupně

Jedním z klíčových opatření bude i na základě doporučení vlády snížení teploty vytápění. V průměru dojde k poklesu o 2 až 4 stupně Celsia, podle typu místnosti.

Zatímco v kancelářích a v zákaznických centrech, kde lidé sedí po celý den, se teplota sníží na 20 stupňů, v chodbách a na schodištích klesne na 18 až 15 stupňů. Některé prostory (například garáže, sklady) se budou jen temperovat, nebo se přestanou vytápět úplně.

Odhadovaná úspora energií by díky tomu mohla dosáhnout téměř 15 %.

„Silně vnímáme situaci lidí v naší zemi a jejich obavy z nadcházející zimy, zda bude dost tepla i pro domácnosti. A proto i my sami jako největší energetická společnost v republice se snažíme energiemi neplýtvat a také lidem radíme, jak na to.“

„Snížení teploty v budovách má okamžitý úsporný efekt a nevyžaduje žádné dodatečné investice. Navíc nepůjde o žádný dramatický pokles: stále se budeme řídit vyhláškami a doporučeními například Světové zdravotnické organizace,“ uvedla členka představenstva a ředitelka divize správa společnosti ČEZ Michaela Chaloupková.

Díky dlouhodobému programu snižování energetické náročnosti budov se ČEZ za posledních pět let podařilo snížit spotřebu o 16 %. V návaznosti na loni vyhlášenou strategii Vize 2030 – Čistá Energie Zítřka si ČEZ stanovil interní cíl do roku 2027 snížit spotřebu všech energií v budovách o dalších 15 %.

Ročně do této oblasti investuje v průměru 45 milionů korun: jedná se zejména o zateplování budov, výměny oken, modernější systémy měření a regulace, instalace úspornějšího osvětlení, ale třeba i výměnu kancelářských elektrospotřebičů (ledničky, kávovary) za energeticky méně náročné.

U osmi vybraných budov rovněž ČEZ nainstaloval moderní teplená čerpadla, na střechách tří administrativních budov a v areálech jaderných a vodních elektráren provozuje fotovoltaické elektrárny. V nastoleném trendu bude i nadále pokračovat.

S dalšími úsporami pomůže také plánovaný centrální řídicí systém, který pomocí moderního software bude umět automaticky na dálku efektivněji a úsporněji řídit vytápění, chlazení, ohřev vody a vzduchotechniku v jednotlivých budovách. V pilotní fázi do něj bude zapojeno 35 administrativních pracovišť, postupně se počítá s jeho rozšiřováním.

Podle průzkumů veřejného mínění se v následujících měsících chystá energiemi šetřit většina českých domácností. ČEZ proto ve spolupráci s odborným portálem TZB-info spustil web Šetřím.cz, kde si každý jednoduše zjistí, jaká úsporná opatření v jeho domě či bytě připadají v úvahu a kolik energie mohou jednotlivé kroky ušetřit. Během několika týdnů webového rádce využilo bezmála 200 tisíc návštěvníků.

Příklady investic ČEZ do snížení energetické náročnosti budov:

  • Administrativní budova Kolín: kompletní rekonstrukce včetně zateplení, výměna oken, nové topení a chlazení – dokončení letos – celkem 56 milionů korun
  • Administrativní budova Louny: zateplení, fotovoltaika na střeše – dokončení 2021 – celkem 8 milionů korun
  • Administrativní budova v Ostravě v ulici Výstavní: zateplení fasády a střechy, výměna oken – dokončení 2021 – celkem 16 milionů korun. (sfr)