Stavební spoření v Česku ohroženo: Stanjura zvažuje zrušení státní podpory, lidovci s tím nesouhlasí. (Ilustrační foto)

Stavební spoření v Česku je ohroženo. Ministr financí Stanjura zvažuje zrušení státní podpory ke stavebnímu spoření. Lidovci s tím nedouhlasí a chtějí dotace na „stavebko“ zachovat. Vedení KDU-ČSL v usnesení odmítlo ukončení státní podpory u stavebního spoření a důchodového spoření.

Možné snížení či úplné zrušení příspěvku ke stavebnímu spoření, který nyní činí maximálně 2000 korun ročně, připustil v ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Důvodem jeho postoje je snaha hledat úspory ve státním rozpočtu na rok 2023.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka však není možné zrušit podporu stavebního spoření, dokud se nenalezne jiné řešení.

„Obzvlášť v takto těžké době. Změna by se negativně mohla dotknout až 3,2 milionu lidí,“ podotkl.

Stanjura řekl, že v rámci diskusí se o snížení či úplném zrušení státního příspěvku na stavební spoření uvažuje.

„Je to věc, kterou budeme zvažovat,“ konstatoval.

Ze státního rozpočtu na podporu stavebního spoření stát přerozděluje kolem čtyř miliard korun ročně. Za rok 2021 to bylo 4,2 miliardy korun.

Státní podpora na jedno stavební spoření dosahuje maximálně 2000 Kč ročně. Stavební spořitelny evidují 3,3 milionu smluv o stavebním spoření.

Asociace českých stavebních spořitelen reagoval na Stanjurův zháměr odmítavě s tím, že takový krok povede k poklesu zájmu o spoření v rámci stavebního spoření, což by následně snížilo nabídku úvěrů na bydlení, včetně investic do zateplení a zvýšení energetické efektivity. (sfr)