MMR pošle do regionů 117 miliard korun, které může ČR čerpat z Evropského fondu pro regionální rozvoj. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle do regionů 4,8 miliardy eur (117 miliard korun), které může ČR čerpat z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti) slibuje zlepšení kvality života obyvatel v celé České republice. 

MMR o tom informovalo na webu.

Integrovaný regionální operační program (IROP) spravovaný Ministerstvem pro místní rozvoj v dalším období opět podpoří dopravu, revitalizace veřejných prostor, vzdělávání, zdravotnictví, ale i sociální bydlení a mnohá další témata.

Na konci července již byly vyhlášeny první výzvy na podporu knihoven.

Celkem je v IROP 117 miliard korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Tyto peníze zamíří v následujících letech do projektů v oblastech, jako je např. eGovernment a kybernetická bezpečnost, integrovaný záchranný systém, zelená infrastruktura měst a obcí, silnice II. třídy, vzdělávací infrastruktura, sociální služby a bydlení, zdravotnictví, památky, veřejná infrastruktura pro cestovní ruch, komunitně vedený místní rozvoj nebo čistá a bezpečná mobilita. Tyto projekty tak ve finále zlepší život každého občana v České republice,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Všechny výzvy jsou v IROP v novém programovém období průběžné, což pro žadatele znamená, že projekty se nebodují a hodnocení probíhá průběžně ihned po podání žádosti o podporu do Monitorovacího systému 2021+.

Dále jsou zavedené tři kategorie regionů. Maximální míra spolufinancování z EU fondů pro méně rozvinuté regiony je 85 %, pro přechodné regiony se jedná o 70 % a pro rozvinutější regiony připadá na spolufinancování 40 % z EU.

Díky dotační podpoře z IROP je v plánu pořídit zhruba 440 informačních systémů veřejné správy, více než 1 000 kusů techniky pro integrovaný záchranný systém, zrekonstruuje nebo nově vystaví zhruba 390 km silnic II. třídy a bude podpořeno přes 450 hektarů zelené infrastruktury ve veřejném prostranství měst a obcí.

Ve vzdělávací struktuře by mělo být podpořeno  kolem 1 400 škol a školských zařízení, v sociální oblasti bude kapacitně pro více než 5 000 osob v sociální nouzi k dispozici sociální bydlení a pro více než 9 000 osob nové nebo modernizované kapacity sociálních služeb.

Více než 900 tisíc pacientů bude moci využívat nová a zmodernizovaná zdravotnická zařízení. Více než 200 lokalit v oblasti kultury a cestovního ruchu a přibližně 40 nových a modernizovaných turistických infocenter, to jsou oblasti udržitelného cestovního ruchu, které IROP plánuje také podpořit. (pel)