Oblíbenost hypoték na úsporné bydlení prudce roste, ukázala data ČSOB. (Ilustrační foto)

Při pořizování či rekonstrukci bydlení lidé v Česku stále častěji myslí i na životní prostředí a úsporu energií. Jak ukazují data ČSOB, v posledním roce výrazně stoupl zájem o všechny typy úvěrových produktů pomáhajících financovat úsporné bydlení a moderní technologie. V první polovině roku uzavřela skupina ČSOB Hypotéky na úsporné bydlení v celkovém objemu 6,5 miliard korun.

Vysoké ceny energií, nejistota energetického trhu i větší ohleduplnost vůči životnímu prostředí. To jsou hlavní důvody proč se Češi v posledním roce častěji poohlížejí po úsporném bydlení.

„I navzdory poklesu hypotečního trhu, který se nyní pohybuje zhruba na polovině loňského objemu, jsme zaznamenali růst poptávky po financování úsporného bydlení,“ řekl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Nárůst byl zaznamenán nejen u zvýhodněných hypoték a meziúvěru ze stavebního spoření na výstavbu a koupi energeticky efektivní nemovitosti i rekonstrukcí, ale i u půjček.

Ty lze využít na investice do nových typů vytápění, např. tepelného čerpadla. Častým cílem financování je i pořízení oblíbených fotovoltaických panelů, které přináší aktuálně velmi cenou výhodu alespoň částečné energetické soběstačnosti.

Že to Češi myslí vzhledem k nevyzpytatelným cenám energií s udržitelností vážně ukazují i data skupiny ČSOB.

„Zatímco v první polovině minulého roku jsme klientům poskytovali nižší desítky Hypoték na úsporné bydlení měsíčně, již v podzimních měsících se tento počet rychle zvyšoval. V tomto roce jsme jen do června poskytli 1 500 těchto úvěrů v celkové výši téměř 6,5 miliard korun,“ doplnil Jiří Feix.

Průměrná výše úsporné hypotéky také za poslední rok vzrostla o necelých sto tisíc korun na 4 333 000 korun.

„Věříme, že i navzdory poklesu hypotečního trhu v tomto roce bude obliba úsporných produktů i nadále stoupat. I přes počáteční vyšší investici totiž mohou klienti počítat s rychlou návratností a úsporou financí a energií do dalších let,“ okomentoval vyhlídky do budoucna Jiří Feix.

Podmínkou využití zvýhodněných hypoték či meziúvěrů je zařazení nemovitosti v energetické třídě A či B. Půjčku na úsporné bydlení lze využít na účely v rozsahu státem podporovaných dotačních titulů Nová zelená úsporám. (pel)