Vláda slibovala lidem podporu na plyn a vytápění. Domácnostem ale letos pošle jen 2 tisíce na elektřinu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) několik měsíců slibovala lidem pomoc s drahými účty za na plyn a vytápění. Domácnosti měly získat až 16 tisíc korun. Ale ve skutečnosti kabinet lidem nejspíš pošle jen 2 tisíce korun na elektřinu. Domácnosti vytápějící plynem budou mít smůlu.

Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Celkem byla pro domácnosti a firmy schválena energetická pomoc ve výši 66 miliard korun. Z toho domácnostem mělo jít zhruba 30,6 miliard.

Zákon o tzv. úsporném tarifu už podepsal i podepsal prezident Miloš Zeman.

Podle zástupců ministerstva průmyslu však půjde lidem v tomto roce plošně asi jen 10 miliard korun pouze na elektřinu, ale nikoli na plyn. To by podle HN vycházelo asi jen na dva až dva a půl tisíce korun na jednoho.

Zdroj z ministerstva nicméně současně upozornil, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády.

Až doposud přitom ministři včetně premiéra Fialy veřejnost opakovaně ujišťovali, že příspěvek ve výši až 16 tisíc uvidí lidé ve snížených zálohách už v podzimním vyúčtování.

„Jde o platbu plošnou, takže na ni dosáhnou jak domácnosti potřebné, tak i ty velmi bohaté, které ji nepotřebují. Všem bez rozlišení tedy vláda letos pošle 2 000 až 2 500 korun. Bohaté domácnosti si budou moci za peníze státu zajít na dobrou rodinnou večeři, chudým domácnostem dva tisíce navíc příliš nepomohou,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. (pel)

Zákon o úsporném tarifu podepsal prezident Zeman. Odborníci plošné dotování zkritizovali