Český letoun L-39NG z Aero Vodochody má „plnou certifikaci“ a volnou cestu na světové trhy. (Foto: Aero Vodochody)

Nejnověji vyvinutý letoun českého výrobce Aero Vodochody se může prodávat do celého světa. Čerstvě získaná typová certifikace bez omezení pro cvičný proudový letoun Aero L-39NG, jejíž proces trval více než 5 let, je hlavním předpokladem pro registraci jednotlivých letadel u zákazníků. Zálet prvního sériového L-39NG se očekává do konce roku 2022. Na nedávném leteckém veletrhu ve Farnborough začala jednání s dalšími zákazníky.

Aero L-39NG je moderní, efektivní a komplexní cvičný proudový letoun pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letadlo je přímým nástupcem L-39C, díky kterému bylo vycvičeno tisíce profesionálních pilotů.

„Nově získaná typová certifikace bez omezení pro L-39NG potvrzuje, že tento špičkový stroj překonává svého předchůdce. Všichni v Aeru věříme, že L-39NG bude v budoucnu ještě úspěšnější. To je pozitivní zpráva nejen pro Aero, ale pro celý český letecký průmysl, který je do výroby a vývoje L-39NG intenzivně zapojen,“ uvedl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero Vodochody.

Český cvičný proudový letoun L-39NG využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace.

Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně připravovaného zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku.

„Sériová výroba L-39NG jede na plný plyn. Díky již uzavřeným kontraktům máme prakticky zaplněnou výrobní kapacitu až do roku 2025 a zájem o naše cvičné letouny je stále větší. Jsme v pokročilých jednáních o dodávce L-39NG pro několik zákazníků v Evropě, Africe i Asii. Další jednání o dodávkách českého letounu jsme úspěšně odstartovali na nedávno skončené letecké show v britském Farnborough,“ řekl Filip Kulštrunk, viceprezident pro obchod a marketing společnosti Aero Vodochody.

„V porovnání s konkurencí z Itálie, Jižní Koreje nebo USA se jedná o nákladově velice dostupné, a především dlouhodobě spolehlivé, řešení pro moderní vzdušné síly. Zcela nová konstrukce navíc počítá s průběžnými modernizacemi dle přání zákazníků, a to hlavně v úrovni komunikačních a avionických systémů. Aero staví hlavně na dlouhodobé spolupráci se vzdušnými silami jednotlivých států,“ dodal Kulštrunk.

(Foto: Aero Vodochody)

Samotní piloti oceňují na „eNGéčku“ například výborný výhled z kabiny a vysokou úroveň jejich ochrany při případném nouzovém přistání nebo havárii letounu. To je dané tradiční robustností konstrukce letounu, která navazuje na L-39.

„Mezi hlavní výhody L-39NG patří zcela přepracovaný design letounu odpovídající moderním technologiím (např. použití kompozitových dílů, mokré křídlo, plnění paliva centrálním bodem atd.) a vysoce spolehlivý motor FJ44-4M. Díky tomu náš letoun vyniká nízkými provozními náklady a na svou třídu excelentním doletem,“ doplnil Jaromír Lang, šéfkonstruktér letounu L-39NG.

Certifikace letounu Aero L-39NG je vyvrcholením více než pětiletého a několikaetapového procesu vývoje a zkoušek.

Typový certifikát osvědčuje, že letoun byl vyvinut podle moderních schválených požadavků, v souladu s platnými leteckými předpisy a normami a je bezpečný pro standardní letový provoz.

Každému nově vyrobenému letounu tohoto typu může být automaticky vystaveno řádné Osvědčení letové způsobilosti, dostane přidělenu poznávací značku a může být zapsán do leteckého registru.

Certifikaci pro letoun L-39NG vydal Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany České republiky.

L-39NG je tedy zcela kompatibilní se všemi požadavky a systémy v rámci států Evropské uniei Severoatlantické aliance. Certifikace nemá časové omezení a platí po celou dobu výroby daného typu letounu. (pel)