Polsko nakoupí od Jižní Koreje stovky tanků, pancéřových houfnic i stíhaček. (Ilustrační foto)

Polsko nakoupí od Jižní Koreje 980 tanků, více než 600 samohybných pancéřových houfnic K9 Thunder a téměř padesátku lehkých stíhaček FA-50, částečně jako náhradu vybavení darovaného Ukrajině na pomoc Kyjevu v boji proti ruské invazi. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Dohoda umožní Varšavě koupit 980 tanků založených na jihokorejském modelu K2, 648 samohybných obrněných houfnic K9 a 48 stíhaček FA-50.

Prvních 180 tanků K2 vyrobených Hyundai Rotem a vybavených samonabíjecími 120mm děly by mělo dorazit letos, přičemž výroba 800 modernizovaných tanků začne v Polsku v roce 2026, uvedlo tamní ministerstvo obrany.

Očekává se také, že letos dorazí prvních 48 houfnic K9 vyrobených Hanwha Defense, přičemž dodávka druhé série 600 má začít v roce 2024. Od roku 2025 se budou vyrábět v Polsku.

Ministerstvo uvedlo, že tato obrněná vozidla částečně nahradí tanky ze sovětské éry, které Polsko darovalo Ukrajině k použití v boji proti Rusku.

Tanky K2 Black Panther vyrobené v Jižní Koreji se připojí k rostoucímu polskému arzenálu obrněných jednotek zahraniční výroby, které mají nahradit tanky T-72 a PT-91, které poslalo na Ukrajinu.

K2 Black Panther je hlavní bojový tank navržený, vyvinutý a vyrobený v Jižní Koreji jihokorejskou společností Hyundai Rotem. K2 byl poprvé představen veřejnosti během obranné výstavy ADEX na letišti v Soulu v říjnu 2009.

Stíhačky FA-50 jsou víceúčelová letadla vycházející z konstrukce F-16, postavené v úzké spolupráci s americkým koncernem Lockheed Martin. (pel)