Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil záměr vlády ČR zavést firmám novou "daň z neočekávaného zisku". (Ilustrační foto)

Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil záměr vlády ČR zavést firmám novou „daň z neočekávaného zisku“. V rozhovoru pro Právo nevyloučil zavedení tzv. windfall tax neboli daně z neočekávaného zisku. Není však dosud dořeno, jakou konkrétní podobu by taková daň měla.

Podle Fialy nejde o to, vybrat více peněz a přerozdělovat je. Cílem je získané finance použít přímo na pomoc lidem.

Premiér přitom odmítl, že by mělo jít o sektorovou daň.

„Umím si však představit formu solidarity mezi těmi, kdo mají neočekávané zisky v důsledku situace na světových trzích s energiemi, a těmi, kteří jsou nenadále vysokými cenami energií postiženi,“ zdůraznil.

„Tedy daň z neočekávaného zisku nevylučuji,“ konstatoval.

Jaká bude její konkrétní podoba však není jasné.

„Že je dočasná solidarita namístě, to už říkám delší dobu. Nejde o to, vybrat více peněz a přerozdělovat je. Jde o to, abychom peníze, které získáme z toho, že nám firmy poskytnou část svého neočekávaného zisku, použili přímo na pomoc lidem, kterých se to týká,“ dodal Fiala.

Upřesnil, jak neočekávaný zisk definuje.

„Je to zisk ne ze situace, kdy firma nabídne lepší produkt, inovaci, zlepší nabídku zákazníkům a tím víc prodá. Je dán tím, že vznikla situace, která bez jakékoliv změny chování či produktu přináší násobně větší zisk.“

V tuto chvíli je podle něj namístě zvážit, jak se o zisk podělit s těmi, kteří náklady nesou.

Podle Fialy je hlavním problémem nedostatečná energetická soběstačnost Česka.

„Pro to, co jsme po předcházející vládě v oblasti energií zdědili, se mi těžko hledají slova. Jsme energeticky naprosto nezabezpečení a stát má velmi malý vliv na jakoukoliv energetickou infrastrukturu.“

„Na ruském plynu jsme závislí z 97 procent, to tak být nemuselo, kdyby předchozí vlády dělaly potřebné kroky,“ kritizoval Fiala.