Česko zatím za první polovinu roku 2022 Bruselu získalo o 15,8 miliardy korun více, než odvedlo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko zatím za první polovinu roku 2022 Bruselu získalo o 15,8 miliardy korun více, než odvedlo. V průběhu prvního pololetí roku 2022 obdržela České republika z rozpočtu Evropské unie příjmy ve výši 48,4 miliardy korun a do evropského rozpočtu odvedla 32,5 miliardy korun. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

K 30. červnu jsme tak ČR obdržela o 15,8 mld. Kč více, než do rozpočtu EU odvedla.

Při započítání příjmů z Nástroje EU na podporu oživení (NGEU) ve výši 7,7 mld. Kč, který financuje především investiční a reformní projekty členských zemí EU prostřednictvím národních plánů obnovy, činí pololetní kladné saldo 23,5 mld. Kč.

„V pololetí letošního roku jsme překonali symbolickou hranici jednoho bilionu korun, který jsme od našeho vstupu do EU získali navíc oproti našim odvodům. Nehledě na finanční výhody našeho členství v EU nám ale v únoru Putinova agrese na Ukrajině ukázala, jak je důležité naše pevné ukotvení v západních demokratických strukturách,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

„Nyní nás čeká půlroční předsednictví Radě EU, kdy máme příležitost provést Evropu tímto turbulentním obdobím, zvýšit na evropské úrovni kredit České republiky a samozřejmě prosadit některé naše národní zájmy,“ dodal.

Od vstupu do EU získala ČR přes 1 bilion korun

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2022 zaplatila do evropského rozpočtu 775,9 mld. Kč a získala zhruba 1,75 bil. Kč.

Kladné saldo čisté pozice České republiky ve vztahu k rozpočtu EU tak souhrnně dosáhlo 977,3 mld. Kč.

Při započítání příjmů z NGEU činí celkové příjmy 1,78 bil. Kč a celkové kladné saldo za dobu členství České republiky v EU tak překročilo 1 bil. Kč.

Za kladným pololetním saldem ČR vůči rozpočtu EU stály i nadále především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti ve výši téměř 25 mld. Kč a příjmy ze Společné zemědělské politiky ve výši 23,4 mld. Kč.

Kromě příjmů z rozpočtu EU obdržela ČR v roce 2022 také dodatečné prostředky na zemědělství (rozvoj venkova) a na kohezi (React-EU) z Nástroje EU na podporu oživení (NGEU) ve výši 7,7 mld. Kč.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na konci července schválila novelu rozpočtu na rok 2022 se schodkem 330 miliard korun. Celkové příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun a celkové výdaje 2,008 bilionu korun. (pel)