Senát schválil úsporný tarif pro domácnosti. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Úsporný tarif, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu, plyn i teplo, prošel Senátem. Půjde o dotaci ze státního rozpočtu ve prospěch dodavatelů energií, kterou bude stát vyplácet automaticky a nebude o ni nutné žádat. Vláda na to z veřejných zdrojů přerozdělí celkem 30,6 miliard korun. 

Zákon o úsporném tarifu přijali senátoři beze změn v podobě, v jaké přišel ze sněmovny.

Hlasovalo pro něj 57 přítomných zákonodárců napříč kluby.

Takzvaný úsporný tarif reaguje na rostoucí ceny energií a má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu, plyn i teplo. Představuje podle novely státní dotaci obchodníkům s energiemi, kteří o ni sníží domácnostem zálohy nebo platby.

Tarif se nebude vztahovat na chaty a chalupy, dobíjení elektromobilů, vytápění z tepláren ani firem. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, tak získá příspěvek dvakrát.

Naproti tomu o příspěvek na teplo budou muset žádat například společenství vlastníků nebo družstva. Bude se to týkat tepla z centrálního zásobování nebo z domovních kotelen. Horní hranice příspěvku v obou případech bude 30 tisíc korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) už dříve řekl, že úsporný tarif bude automatický, nebude nutné o něj žádat a promítne se i do záloh.

Schválenou novelu energetického zákona nyní dostane k podpisu prezident. (pel)