Daniel Křetínský zvýšil podíl ve francouzské maloobchodní společnosti Fnac Darty na více než 20 procent.

Investor, miliardář a majitel holdingu EPH Daniel Křetínský zvýšil svůj podíl ve francouzské maloobchodní společnosti Fnac Darty na více než 20 procent. Vyplynulo to z oznámení oznámení pro regulační úřad AMF. Křetínský ve firmě vlastní prostřednictvím své společnosti Vesa Equity Investment 20,3 procenta kapitálu a hlasovacích práv.

Vesa Equity Investment, kterou Křetínský vlastní spolu s Patrikem Tkáčem, v březnu zvýšila podíl také ve francouzské maloobchodní firmě Casino. Nyní v ní vlastní 10,1 procenta majetku a 7,42 procenta hlasovacích práv.

Křetínský byl už od letošního dubna druhým největším akcionářem Fnac Darty a to po německém distributorovi elektroniky Ceconomy.

Křetínský údajně neusiluje o jmenování zástupce do představenstva. O tom informoval již v dubnu, kdy společnost Fnac Darty oznámila, že český investor drží více než 13 procent jejího kapitálu, aniž by měl v úmyslu usilovat o jmenování členů představenstva společnosti.

Fnac Darty provozuje více než 950 obchodů (včetně Nature & Découvertes), do čehož spadá 390 franšíz ve 13 zemích. V roce 2021 překročila hranici tržeb 8 miliard eur (197 miliard Kč), což byl její dosavadní rekord.

Významný podíl na vysokých tržbách firmy má internetový prodej. (sfr)