Průměrná úroková sazba hypoték počátkem července činila 6,24 procenta a za poslední měsíc stoupla o 0,53 procentního bodu. (Ilustrační foto)

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem července činila 6,24 procenta a za poslední měsíc stoupla o 0,53 procentního bodu. Tempo růstu zrychlilo. Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu. Podle autorů indexu za zvýšení hypotéčních sazeb může především ČNB, která na konci června skokově zvýšila základní úrokové sazby.

Česká národní banka (ČNB) s platností od 23. června zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 1,25 procentního bodu na 7 %.

Většina bank již v reakci na růst základní sazby zvýšila sazby u hypotečních úvěrů. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc vzrostla o 0,53 procentního bodu a k 11. červenci činila 6,24 % ročně.

„Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB, reagovala již většina bank zvýšením hypotečních úrokových sazeb.“

„I když toto zvýšení nebylo ve stejné výši jako to ze strany ČNB, i tak se hodnoty úrokových sazeb vyšplhaly na rekordní hodnoty. Nicméně snad se začíná blýskat na lepší časy, alespoň tedy po prohlášení nového guvernéra ČNB Aleše Michla, který uvedl, že nehodlá pokračovat ve zvyšování základních sazeb,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Hypotéky do 80 % s fixací na rok již za 6,5 %

Nejvýraznější nárůst sazeb zaznamenaly hypotéky do 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok. Ty v průměru za poslední měsíc vzrostly o 0,61 procentního bodu na 6,53 %.

Sazba hypoték s fixací na tři roky se zvýšila průměrně o 0,53 procentního bodu na 6,41 %, s fixací na pět let o 0,49 procentního bodu na 6 % a s fixací na 10 let o 0,51 procentního bodu na 6,04 %.

Nejdražší zůstávají hypotéky nad 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky. Ty banky zdražily za poslední měsíc o 0,69 procentního bodu a v průměru je nabízejí za 6,79 %.

Měsíční splátky se výrazně prodražují

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 % p. a. činí v červenci 23 074 korun.

„Klienti, kteří chtěli uzavřít ať už novou či prodloužení smlouvy na další fixační období, musí opět sáhnout hlouběji do kapsy. Například na průměrné hypotéce na 3,5 milionu korun se splatností 25 let je to o neuvěřitelných 8 100 korun více při refixaci hypotéky z června 2017,“ doplnil Sýkora.

V červnu 2017 byla průměrná úroková sazba hypoték na úrovni 2,04 %. Podobné úrovně dosahovaly úrokové sazby hypoték ještě v první polovině loňského roku.

Jen za poslední rok se měsíční splátka průměrné hypotéky zvýšila o více než 7 000 korun. Nejvýrazněji ale podražila měsíční splátka za poslední měsíc, a to o 1 148 korun. (sfr)