(Ilustrační foto - redakční koláž)

Elon Musk už nechce Twitter. Vypověděl smlouvu o koupi této sociální sítě. Firma však přesto žádá uzavření transakce. Musk ukončil smlouvu o koupi sociální sítě Twitter. Vyplynulo to z oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu dopisem oznámili představenstvu společnosti.

Firma Twitter však uvedla, že bude s Elonem Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o převzetí.

Musk koncem dubna nabídl, že Twitter koupí za 44 miliard dolarů (v přepočtu cca 1 bilion Kč).

Později však začal hrozit zrušením smlouvy o převzetí. Firmu Twitter vinil, že odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor nyní zareagoval oznámením, že správní rada je „odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem a plánuje podniknout právní kroky k vynucení dohody o fúzi“.

„Jsme přesvědčeni, že u soudu v Delaware zvítězíme,“ uvedl zástupce firmy Twitter.

Firma Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal v tomto případě zaplatit.

Místo toho se ale firma chystá bojovat za dohodu, kterou schválilo představenstvo společnosti a prosazoval ji generální ředitel Parag Agrawal.

V dopise zveřejněném v podání pro SEC jeho právní zástupce Mike Ringler napsal, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky.“

Muskovi údajně neposkytl důležité obchodní informace, které požadoval. Musk dříve uváděl, že chce posoudit tvrzení Twitteru, že asi pět procent jeho zpeněžitelných denních aktivních uživatelů (mDAU) jsou spamové účty.

Elon Musk, který je v současnosti nejbohatším člověkem na planetě, si dříve stěžoval, že společnost nedokázala naplnit svůj potenciál jako platforma pro svobodu projevu. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Musk pozastavil převzetí Twitteru kvůli falešným účtům. Akcie firmy se propadly o 20 procent