Inflace v Turecku přesáhla 78 procent. Ve skutečnosti je prý dokonce dvojnásobná. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Inflace v Turecku přesáhla 78 procent. Ve skutečnosti je prý dokonce dvojnásobná. Míra inflace v Turecku v červnu vystoupila na 78,6 procenta, je nejvýše od roku 1998. Informoval o tom turecký statistický úřad. Někteří nezávislí turečtí ekonomové tvrdí, že skutečná inflace je oproti oficiální hodnotě více než dvojnásobná. Turecko je členem NATO. V Česku dosáhla v květnu inflace 16 %.

Prudký nárůst cen v Turecku byl do značné míry způsoben propadem turecké liry, která během jednoho roku ztratila vůči dolaru téměř polovinu své hodnoty.

Ve srovnání s květnem spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 4,95 procenta po růstu o 2,98 v předchozím měsíci. Loni v květnu inflace činila 16,6 procenta a pak její růst akceleroval.

V červnu k meziročnímu růstu cen přispěly potraviny a nealkoholické nápoje (93,9 procenta) a také doprava (123,4 procenta) či vybavení domácností (81,1 procenta).

Opozice a někteří ekonomové obviňují turecký statistický úřad, že podhodnotil inflaci spotřebitelských cen o více než polovinu.

Skupina pro výzkum inflace (Enag), kterou tvoří nezávislí turečtí ekonomové, uvedla, že inflace ve skutečnosti meziročně stoupla o 175,5 procenta, což je více než dvojnásobek oficiální míry.

Turecká centrální banka navzdory zrychlující se inflaci a obavám z dalšího růstu cen v důsledku války na Ukrajině stále odmítá zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu, která je od prosince stabilní na úrovni 14 procent.

V České reublice inflace přesahuje 16 % a základní úroková sazba, kterou stanovuje ČNB, činí 7 %. (sfr)

VÍCE O TÉMATU INFLACE ČTĚTE ZDE:

Inflace v eurozóně zrychlila na 8,6 procenta. V Česku byla 16 procent