Počet dolarových milionářů v České republice v roce 2021 stoupl o 6,9 procenta. (Ilustrační foto)

Počet dolarových milionářů v České republice v roce 2021 stoupl o 6,9 procenta na 32 200. Jejich majetek meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 79 miliard dolarů (1,857 bilionu korun). 

Ukázala to nová studie World Wealth Report 2022. Česko tak předstihlo v růstu počtu velmi bohatých lidí a jejich majetku nejen Evropu, ale i Asii nebo Tichomoří.

Jako dolaroví milionáři jsou označováni ti, kteří mají investovatelné jmění alespoň 1 milion amerických dolarů (asi 23,5 milionu korun). Celosvětová populace dolarových milionářů vzrostla v uplynulém roce o 7,8 procenta. Jejich majetek se pak zvýšil o rovných 8 procent.

Nejvyšším nárůstem vysoce majetných osob i bohatství (o 13,2 procenta a 13,8 procenta) se může pochlubit Severní Amerika.

Evropa je na druhém místě s nárůstem počtu bohatých o necelých 7 procent a majetku o 7,5 procenta. Asie a Tichomoří jsou na třetím místě.

Za loňským růstem stojí jednak návrat k hospodářskému růstu po poklesu HDP v předchozím roce, ale také růst cen nemovitostí i tržní kapitalizace.

Studie také nastínila trendy, které budou mít vliv na tvorbu a přesuny bohatství v letošním roce. Zatímco rok 2021 byl rokem silného růstu, díky němuž rostlo bohatství dolarových milionářů, rok 2022 se již nyní jeví jako výrazně odlišný.

Vysoká inflace a zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank podnítily propady na akciových trzích, kvůli čemuž globální bohatství dolarových milionářů pokleslo přibližně o 4 procenta oproti závěru roku 2021. (pel)