Co je energetická náročnost domu a kdy ji lidé potřebují znát. (Ilustrační foto)

Co je energetická náročnost domu a kdy ji lidé potřebují znát? Pokud někdo plánuje prodávat nemovitost, bude potřebovat tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Co to však je a jak jej lze získat?

Co je PENB

PENB neboli Průkaz energetické náročnosti budovy je dokument, ze kterého dotyčný zjistí vše o energetické náročnosti konkrétní stavby. PENB se vypočítává z faktorů jako je typ, lokalita a orientace nemovitosti, technické vybavení, její účel, tvar, velikost, druh využívaného paliva a další.

Tento průkaz je potřeba při stavbě i prodeji nemovitosti a jak už název dokumentu napovídá, určuje její energetickou náročnost.

Noví majitelé by tak měli podle tohoto štítku poznat, kolik orientačně ročně utratí za energie. Jedná se však pouze o odhad, která v praxi nemusí být úplně odpovídající.

Co znamenají hodnoty na PENB

Hodnoty PENB lidé určitě znají například i ze spotřebičů. Označují se písmeny od A (což znamená, že je budova mimořádně úsporná) do G (taková budova je naopak mimořádně nehospodárná).

Pokud má budova v inzerátu označení G, nemusí to nutně znamenat, že je skutečně nehospodárná, ale to, že PENB nemá. Hodnota G se automaticky přiřazuje nemovitostem, které PENB nemají vypočítané. To se týká zpravidla starších budov.

Jak získat PENB a jak dlouho průkaz platí

Výpočtu PENB se věnují energetičtí specialisté s platným oprávněním. Vyhledat je můžete na na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

PENB budou lidé potřebovat při stavbě a rekonstrukci, ale také při pronájmu a prodeji nemovitosti i její části – například bytové jednotky. Pokud někdo prodává byt, bude potřebovat PENB celé budovy, to znamená, že jej bude muset vyřídit ve spolupráci s družstvem nebo SVJ.

Výpočet PENB se pohybuje v cenovém rozmezí od 3000 do 8000 korun a platí 10 let.

Kdo PENB nepotřebuje?

PENB není nezbytně nutné mít u všech budov. Nepotřebují ho například:

  • rekreační pozemky,
  • nemovitosti s energeticky vztažnou plochou do 50 metrů čtverečních,
  • náboženské budovy,
  • budovy naposledy upravené před 1. lednem 1947,
  • zemědělská a průmyslová stavení spotřebou do 194,46 MWh za rok. (sfr)