V Praze se připravuje 134 tisíc nových bytů, které by mohly státu přinést na DPH přes 180 miliard. (Ilustrační foto)

V Praze se připravuje 134 tisíc nových bytů, které by mohly státu přinést na DPH přes 180 miliard. Počet připravovaných nových bytů v Praze kontinuálně roste. Aktuálně jejich počet stoupl už na 134 tisíc, to je meziročně o 11 tisíc více. Tempo povolování je ale v Praze ve srovnání se sousedními velkými zahraničními městy nejhorší.

V posledních 5 letech prošlo schvalovacím procesem v průměru jen zhruba 4.400 nových bytů ročně. Všech 134 tisíc připravovaných bytů by tak v Praze trvalo povolit přes 30 let. Vyplývá to z analýz rezidenčního stavitele Central Group.

Počet bytů, které developeři připravují v hlavním městě, se každý rok zvyšuje. Aktuálně je v přípravě už 134 tisíc bytů, to je o 60 % více než před 5 lety. Investoři novými projekty reagují na vysokou poptávku, která v posledních letech rapidně rostla a loni dosáhla dokonce historického maxima.

„V Praze se loni podle údajů ČSÚ v bytových domech povolilo 8.031 nových bytů. Je to nejlepší výsledek od roku 2007, kterým se ale nenechme uchlácholit. Praha potřebuje kvůli deficitu z minulých let povolovat a stavět minimálně 10-15 tisíc nových bytů ročně. Bez toho se krize bydlení v metropoli nevyřeší,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nejvíce bytů se připravuje v Praze 9

60 % všech bytů v přípravě nyní v metropoli připadá na Prahu 9, 5 a 4. Nejvíc bytů (24 % z celkového počtu) se chystá v Praze 9, kde je velké množství brownfieldů. Aktuálně se v tomto městském obvodě připravuje téměř 33 tisíc nových bytů, v Praze 5 je to 27 tisíc bytů a v Praze 4 necelých 20 tisíc bytů.


Zdroj: Analýza Central Group, data k 31.5.2022.


Ve srovnání s okolními metropolemi je tempo povolování v české metropoli nejpomalejší. Ve Varšavě nebo Vídni se povoluje 2,5krát až 3krát tolik bytů co v Praze. Současnou rychlostí povolování by se tak všech 134 tisíc připravovaných bytů dostávalo na pražský trh 30 let.

Hodnota připravovaných bytů v Praze je 1,4 bilionu

V aktuálních cenách je celková hodnota všech připravovaných bytů v Praze zhruba 1,4 bilionu korun a státu by z nich na DPH připadlo přes 180 miliard korun. Další desítky miliard by získalo hlavní město formou nově zavedených příspěvků investorů na veřejnou infrastrukturu. „Rychlejší povolování nových bytů by nejen pomohlo řešit bytovou krizi, ale je i ve velkém ekonomickém zájmu státu,“ doplňuje Kunovský.

Central Group má aktuálně v nabídce zhruba 700 bytů v 8 lokalitách. To je více než pětina aktuálně volných bytů na trhu. Ve výstavbě má aktuálně přes 1.700 nových bytů. V 1. pololetí 2022 zahájil výstavbu dvou nových velkých projektů – Parková čtvrť v Praze 3 a Tesla Hloubětín v Praze 9.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 28 let svého působení dokončil již 185 rezidenčních projektů a prodal téměř 18.000 nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje.

Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací. Každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30.000 nových bytů. Připravuje celé nové městské čtvrti a na velkých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty z ČR i ze světa.

V aktuální nabídce společnosti jsou stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze. V roce 2021 Central Group nakoupil nové pozemky a brownfieldy za více než 2,5 miliardy korun, na kterých plánuje postavit přes 2.000 nových bytů. Pro rok 2022 má na nové akvizice vyčleněny další 2,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. (sfr)


Další objektivní informace o vybraných developerských projektech se v deníku BYZNYS NOVINY dočtete na stránce „DEVELOPERSKÁ DYSTOPIE“.