Meziročně se ceny nových bytů v metropoli zvýšily zhruba o čtvrtinu, letos ale podle odhadů porostou maximálně do 10 %. (Ilustrační foto)

Meziročně se ceny nových bytů v metropoli zvýšily zhruba o čtvrtinu, letos ale podle odhadů porostou maximálně do 10 %. Zatímco nabídka by měla mírně růst, prodeje ve srovnání s loňskem poklesnou. Loni se v metropoli prodalo rekordních 7.450 nových bytů, což bylo nejvíce v novodobé historii. Letos se podle odhadů prodá maximálně 5 tisíc nových bytů a řada developerů bude podporovat jejich prodej různými bonusy. Tak podle prognózy Central Group zareaguje trh s byty na aktuální situaci.


Zdroj: Analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska.


Trh se potýká s obrovskou nejistotou

Inflace v Česku v květnu vystoupala na rekordních 16 %, ceny stavebních materiálů, energií i pozemků prudce rostou, zdražuje úvěrové financování a zhoršuje se dostupnost hypoték. K tomu se přidává nedostatek pracovníků ve stavebnictví a další nejistota ohledně již schváleného stavebního zákona.

„Rezidenční trh se potýká s obrovskou nejistotou. Kvůli problémům na trhu a jeho nepředvídatelnému vývoji někteří developeři své projekty odkládají nebo dokonce prodávají jiným investorům. Na trhu je tak aktuálně jen okolo 3 tisíc volných nových bytů. Dříve byl přitom běžný dvojnásobný počet,“ prohlásil zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Přestože letos bude pokračovat mírný nárůst počtu bytů v nabídce vzhledem k většímu objemu nově povolených bytů v minulém roce, nadále nebudou schopny pokrýt poptávku. Část bytů z trhu navíc stále bude odčerpávat sílící segment nájemního bydlení, takže se do prodeje ani nedostanou.

Rekordní prodeje bytů v Praze střídá pokles

Loni se v hlavním městě prodalo 7.450 nových bytů, to je historicky nejvíce. Letos by se podle odhadů mělo prodat maximálně 5.000 bytů, tedy zhruba o třetinu méně.

„Po 4 letech kontinuálního růstu prodejů dojde v tomto roce k výraznému poklesu. Citelný propad je dán vysokou srovnávací základnou, kterou nastavil loňský rekordní rok. Zájem o nové byty je stále velký, ale výrazně ubylo kupujících na hypotéku a také cizinců,“ doplnil Kunovský.

Meziročně se nabídková cena nových bytů v Praze zvýšila o 22,8 % na 149.255 Kč/m2 a prodejní cena dokonce o 29,9 % na 145.749 Kč/m2. V prvním čtvrtletí roku vzrostly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2021 nabídkové ceny o 3,4 % a prodejní ceny o 5,7 %. Letos ceny nových bytů na trhu v Praze podle očekávání porostou maximálně do 10 %, a růst tak zpomalí.


Vývoj průměrné ceny za m2 nových bytů v Praze


Struktura kupujících se změnila, lidé častěji investují vlastní prostředky

Situace na trhu proměnila i složení kupujících. Došlo k zásadnímu poklesu klientů, kteří kupují byt na hypotéku. Lidé nyní vyčkávají, jak se situace vyvine. Úroky hypoték se aktuálně blíží 6 %, přitom ještě loni touto dobou byly na úrovni kolem 2,5 %. Zásadně se také snížil počet kupujících ze zahraničí.

Výrazně naopak vzrostl podíl lidí, kteří financují koupi bytu z vlastních zdrojů a zvyšuje se také zájem institucionálních investorů, kteří na trhu kupují větší počet bytů nebo celé bytové domy pro následný pronájem. „V loňském zájmu o nové bydlení se výrazně promítla snaha lidí ochránit své úspory před inflací. Stále totiž platí, že nový byt v Praze je bezpečná investice, která roste na hodnotě. Od roku 2015 vzrostla už o více než 130 %,“ vysvětlil Kunovský.


Projekt Westpoint od Central Group je největší připravovaná rezidenční čtvrť v Praze 6. Celkem zde vznikne 2.200 nových bytů s velmi rozmanitou architekturou (20 konceptů od 8 předních ateliérů)
Zdroj: Central Group.


Developeři přicházejí s bonusy a zárukami pro klienty

Developeři na možné obavy lidí z dalšího vývoje trhu reagují novými bonusy v nabídce. Central Group jako největší rezidenční stavitel v zemi nabízí zvýhodnění hned několik. V rámci programu Garance vrácení peněz mohou lidé zaplatit zálohu jen 10 % z ceny bytu a uzavřenou smlouvu mají možnost ukončit kdykoliv až do termínu dokončení a předání bytu. V případě, že se klient rozhodne ukončit smlouvu, Central Group mu vrátí všechny zaplacené peníze.

„Kvalitě našich bytů i celkové stabilitě trhu nadále velmi věříme. Proto našim klientům můžeme nabídnout záruku, že na koupi nového bytu od nás nemohou prodělat. Garanci vrácení peněz nabízíme jako jediná firma na trhu,“ konstatoval Kunovský.

Klienti si také mohou sjednat hypotéku až při dokončení nových rozestavěných bytů, kdy je velká pravděpodobnost, že budou úrokové sazby nižší než nyní. Pokud by se situace přesto vyvíjela jinak, mají až do doby dokončení bytu možnost využít program Garance vrácení peněz.

„Pro případ, že by se klienti dostali do problémů se splácením hypotéky, nabízíme program Zvýhodněná hypotéka s garancí zpětného odkupu a vrácení všech peněz až po dobu 5 let od dokončení a předání bytu,“ řekl Kunovský.

Central Group nyní v rámci letní akce nabízí také ke každému novému bytu zdarma poukázku na vybavení interiéru v hodnotě 200 tisíc až 500 tisíc korun podle zvolené dispozice. Akce se vztahuje na všechny nabízené byty ve všech lokalitách Central Group a platí pro nově uzavřené smlouvy do 31. července 2022. (sfr)