Ministerstvo vnitra plánuje nakoupit nová auta pro dopravní a pořádkovou policii za téměř 1 miliardu korun. (Ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra plánuje nakoupit nová auta pro dopravní a pořádkovou policii za téměř 1 miliardu korun. Během tří let by měli policisté dostat 800 nových vozidel. 

Vyplynulo to oznámení, které ministerstvo vnitra zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek.

Výběrové řízení je rozděleno na dvě části. V první zakázce hledá ministerstvo dodavatele 500 aut, které budou sloužit hlídkám pořádkové policie. Předpokládaná hodnota zakázky je 619,83 milionu korun bez DPH.

V druhé zakázce se jedná o dodávku 300 aut pro dopravní policii za 371,9 milionu korun bez DPH. Zájemci se v obou případech mohou hlásit do 8. července.

Antimonopolní úřad v roce 2019 zrušil tendr na nákup policejních aut za 2,25 miliardy korun. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nelíbilo, že výběrové řízení nadržovalo firmě Škoda Auto.

Technické podmínky tendru totiž byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.