Již podruhé se automobilka ŠKODA AUTO stala generálním partnerem výjimečného cyklistického závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France. (Foto: Škoda Auto)

Již podruhé se automobilka ŠKODA AUTO stala generálním partnerem výjimečného cyklistického závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France. Největší festival cyklistiky pro české fanoušky přinese široké veřejnosti možnost vyzkoušet si jednu ze dvou tras s délkou 91 nebo 136 kilometrů. Obě trasy startují i končí na pražském Strahově a vedou přes prověřené silničářské terény Křivoklátska, Berounska a Českého krasu. Závod se uskuteční již tuto sobotu 11. června 2022 a kromě vynikající atmosféry na trati bude mít také zajímavý doprovodný program.

Usednout do sedla, zažít podobnou atmosféru, jakou má nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France a cítit se na chvíli jako Pogačar, Froome, Roglič ši Sagan, to je L’Etape Czech Republic by Tour de France. Závodu, který nabízí dvě různé trasy s rozdílnou náročností, se mohou účastnit všichni milovníci silniční cyklistiky, kteří mají dostatečně natrénováno.

Mohou přitom šlápnout do pedálů a zajet svůj osobní rekord, nebo naopak pojmout L’Etape jako příjemnou vyjížďku hobby tempem. Záleží pouze na nich.

Medaile jsou však připraveny pro všechny, kteří závod dokončí. Delší trasa čítající 136 kilometrů má převýšení 1 900 m, v kratší variantě s 91 kilometry pak závodníky čeká převýšení 1 000 m, obě trasy se jedou po silnicích uzavřených výhradně pro účastníky. Registrace na stránkách L’Etape Czech Republic je možná až do samotného startu závodu.

Stejně jako u proslulé Tour de France nabídne závod bohatý doprovodný program a velká jména české i světové cyklistiky, jako je například ambasador značky ŠKODA Andy Schleck, vítěz Tour de France 2010, či šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek. Letošní L’Etape Czech Republic by Tour de France bude mít i dva speciální účastníky – zpěváka kapely Slza Petra Lexu a Evelínu Opičkovou, cyklistkou, která se po těžkém úrazu nyní vrací do sedla.

Petr i Evelína se v rámci projektu ‚Probuď v sobě vítěze‘ připravují speciálně na L’Etape a věří, že je tvrdý trénink pod mentoringem Jiřího Ježka dostane do nejlepší možné formy.

„Cyklistiku miluji odjakživa, těžké zranění páteře mě ale bohužel donutilo na dlouhou dobu sesednout z kola. L’Etape je pro mě výzvou. Plánuji pokořit delší trasu, zdolat nejtěžší kopce Středočeského kraje a probudit v sobě vítěze,“ řekla Evelína Opičková.

Podobný plán má i Petr Lexa.

„Než jsem se přestěhoval do města, seděl jsem na kole snad denně. Poté jsem kolo na dlouhá léta uklidil na balkon, kde bez povšimnutí stálo. Projekt ‚Probuď v sobě vítěze‘ je pro mě jako šitý na míru. Jelikož jsem měl dlouhou pauzu, připravuji se na zdolání kratší trasy,“ uvedl Lexa.

Kromě zajímavých osobností bude na pražském Strahově připravený i festivalový park s řadou zajímavostí. Návštěvníci se mohou těšit na stánky, atrakce i muzeum Tour de France s červeným vozem ŠKODA ENYAQ iV, který je známý jako ředitelský vůz Tour de France.

K umocnění atmosféry budou na místě také oficiální produkty Tour de France. Na své si přijdou i diváci, kteří závod nepojedou. Podél trasy pro ně budou připravené hotspoty v Unhošti, Žilině, Křivoklátu a Sýkořici s pestrým programem.

Fanoušci kolem dlouhé trati budou letos poprvé moci zažít atmosféru Tour de France naplno také díky konvoji třech vtipně označených vozů ŠKODA, ze kterých budou 30 minut před průjezdem závodníků divákům rozdávány reklamní předměty po vzoru známé karavany na „Staré dámě“. Tato kolona projede také den předem, tedy v pátek 10. června, centrem Prahy.

Vyzkoušet si místo cyklistického sedla i volant pak budou moci účastníci i diváci díky generálnímu partnerovi závodu ŠKODA AUTO. Mladoboleslavská automobilka si pro tuto událost připraví 17 výstavních vozů, dva z nich přiveze i autorizovaný prodejce NH Car, jenž přímo na pražském Strahově sídlí.

Rodiny s dětmi ocení také dopravně‑bezpečnostní hřiště ŠKODA, které pro ně bude na místě připravené. Malí návštěvníci si na něm budou moci vyzkoušet mimo jiné i jízdní kola ŠKODA z aktuální kolekce. Rodiče mohou mezitím navštívit ŠKODA AUTO stan, podívat se na cyklistickou kolekci ŠKODA, nebo si vyzkoušet cyklo ROUVY simulátor a na speciálním cyklo‑mixéru si „vyjet“ fresh džus.

L’Etape Czech Republic by Tour de France se uskuteční v sobotu 11. června 2022. V 8:00 hodin bude otevřena L’Etape vesnička a o dvě hodiny později, tedy v 10:00 hodin, odstartuje závod na delší trase se 136 kilometry. V 11:30 hodin pak na trať vyrazí i závodníci, kteří zvolili kratší variantu s 91 kilometry.

Obě trasy začínají i končí na pražském Strahově a vedou po cyklisty oblíbených silnicích Středočeského kraje. Předpokládaný dojezd vítěze delší trasy je kolem 13:45 hodin, nejrychlejší závodník kratší trasy by měl dorazit zhruba o 15 minut později. Mezi 15:00 a 16:30 hodin proběhnou slavnostní ceremoniály a předání cen pro vítěze hlavního závodu a vedlejších soutěží a také slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých věkových kategorií.

L’Etape by Tour de France je celosvětová série závodů pod hlavičkou Tour de France zaměřená na cyklistiku pro veřejnost, které se účastní místní nadšenci i profesionální závodníci. Jednotlivé závody se pravidelně konají v několika evropských zemích, v Austrálii, Číně a dalších státech jihovýchodní Asie, v Mexiku, USA i mnoha zemích Jižní Ameriky. (pel)