Czechoslovak Group (CSG) očekává v letošním roce nový impulz pro rozvoj obranného průmyslu České republiky. (Ilustrační foto)

Czechoslovak Group (CSG) očekává v letošním roce ještě lepší výsledky a také nový impulz pro rozvoj obranného průmyslu České republiky. Uvedl to v rozhovoru pro idnes David Chour, finanční ředitel průmyslově technologického holdingu CSG. Holding v roce 2021 zvýšil čistý zisk meziročně o 44 procent na 1,3 miliardy korun.

Chour zdůraznil, že skupina CSG byla v roce 2021 výrazně ziskovější než v roce 2020. Čistý zisk vzrostl o 44 procent na 1,3 miliardy korun. Ukazatel EBITDA se meziročně navýšil o téměř 21 procent na více než 2,7 miliardy korun. Tržby CSG dosáhly 14,5 miliardy korun, což je meziroční pokles o 585 milionů.

„Co se týče nekonsolidovaných tržeb, do kterých lze počítat i kopřivnickou Tatru, kde nejsme jediným akcionářem, tam jsme na 22,6 miliardy korun. Máme v holdingu už šest miliardových společností, jejichž tržby překonaly tuto symbolickou hranici,“ konstatoval Chour.

Cour mimo jiné zmínil dva významné investiční projekty roku 2021. Prvním bylo odkoupení 49procentního podílu ve společnosti DAKO-CZ od Tatravagonky Poprad, díky kterému se CSG stalo stoprocentním vlastníkem tohoto významného výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla.

Druhým bylo dokoupení podílu v reprodukční klinice Prague Fertility Center.

„To byla výhodná investice, která se naskytla mimo strojírenské obory, kde převážně naše skupina působí.“

Mimo to zmínil také odprodej logistické společnost Skyport, která působí na ruzyňském letišti, konsorciu zahraničních investorů. CSG se chce do budoucna zaměřit na transakce, které směřují do výše zmíněných divizí.

Válka na Ukrajině jako impulz

Chour potvrdil, že válka na Ukrajině znamená obrovský impulz pro rozvoj obranného průmyslu v Česku i Evropě.

„Stejně jako celý průmysl čelíme v důsledku doznívající covidové krize i aktuální krizi kvůli válce na Ukrajině inflaci, která se projevuje růstem cen dílů a materiálů, i výpadkům v dodavatelském řetězci. Není to ale situace, se kterou bychom se nedokázali vyrovnat,“ podotkl Chour.

Informoval také, že společnosti holdingu se aktivně podílejí na pomoci Ukrajině ve spolupráci s českou vládou i ukrajinským velvyslanectvím.

„Aniž bych šel do detailů, můžu říci, že jde o dodávky těžké pozemní techniky a také její servis. Díky našim kontaktům a know-how umíme ukrajinské armádě dodat techniku i munici,“ naznačil Chour.

Podotkl dále, že ruská agrese proti Ukrajině povzbudila i domácí poptávku, tedy poptávku Armády ČR.

„Dá se předpokládat, že řadu jejích potřeb budou plnit právě firmy CSG jako největší firmy obranného průmyslu.“

Informoval také, že vzhledem k tomu, že vláda hodlá obranný rozpočet navýšit o 40 miliard korun, jedná CSG s ministerstvem obrany o potřebách Armády ČR.

„Jsme připraveni přednostně plnit požadavky našich vojáků. Zatím nemáme žádné objednávky, ale lze předpokládat, že se bude jednat o kolové obrněnce Pandur a TITUS a také o větší množství tatrovek s pancéřovanou kabinou,“ upřesnil Chour.

Upřesnil však, že holding byl „zakázkově naplněn“ i před vypuknutím války a to řadou projektů pro zahraniční zákazníky.

„Protože nemůžeme skokově zvyšovat kapacity, musíme s nimi jednat o pozdržení dodávek. Jsme strategický dodavatel v Česku, a tedy musíme naše ozbrojené síly a jejich potřeby vždy dát na první místo,“ konstatoval Chour.

„Česká vláda je pro nás váženým partnerem a my jí poskytneme naše kapacity,“ dodal.

S tím, e meziročně dojde k významnému růstu hospodářských výsledků díky projektům pro divizi Defence, kam patří firmy vyrábějící pozemní techniku i munici.

„Také doufám, že se co nejrychleji dostaneme do stadia, kdy nebudeme na Ukrajinu vyvážet jen zbraně na pomoc ukrajinským vojákům, ale že zavládne mír a my se budeme moci zapojit do obnovy ukrajinského hospodářství a infrastruktury,! zdůraznil Chour.

Poukázal také na změnu situace, kdy je zřejmé, že celá Evropa si uvědomila význam obrany a obranného průmyslu, ale problém vztahu mezi obranným průmyslem, EU a bankovním sektorem není vyřešen.

„Na jednu stranu Unie obranný průmysl chce a podporuje, má k tomu koneckonců Evropskou obranou agenturu. Na druhou stranu přijala dokument, kterému se přezdívá Zelená taxonomie a který říká, jaký průmysl má být v Evropě podporován,“ uvedl.

„A obranný průmysl zatím v této kolonce není. Dokonce se pořád vede boj o to, aby nebyl označen v dalších fázích Evropskou unií za ´nežádoucí´. A to by ve výsledku znamenalo, že privátní banky ho nebudou financovat,“ varoval Chour.

Potvrdil také, že CSG buduje diverzifikovanou skupinu, která má významný podíl v civilních odvětvích.

„Například naše společnost DAKO-CZ je významným evropským výrobcem brzdových systémů pro kolejovou, a tedy udržitelnou i ekologickou dopravu, ať už se jedná o tramvaje, metro či nákladní vagony,“ upřesnil.

Poukázal také na výrobu radarů pro civilní i vojenský letový provoz nebo letecký software.

Vize CSG

Chour také v rozhovoru naznačil dlouhodobější vizi rozvoje CSG. S tím, že se holding stále silněji zaměřuje na výzkum a vývoj.

Poukázal na názor profesora Přikryla, viceprezidenta pro vědu, výzkum a inovace v CSG Aerospace, který říká, že v byznysu i ve válce vyhraje ten, kdo si získá a udrží technologickou převahu.

„Chceme přijít v segmentu aerospace i v segmentu pozemní techniky s produkty, které jsou inovativní a budou využívat průlomových technologií, jako je umělá inteligence, kvantové technologie a hypersonický pohon,“naznačil Chour.

S tím, že v oboru aerospace už pro to holding má speciální orgán: Radu pro inovace.

„Tudy vede cesta k prosperitě nejen CSG, ale celého českého průmyslu. Chceme růst dynamicky a rychle. Věřím, že i díky akvizicím budeme do několika let schopni zdvojnásobit výkony,“ zdůraznil Chour. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Armáda USA koupila prostřednictvím CSG USA radary ReTwis 5 od pardubické firmy Retia

Holding Czechoslovak Group dosáhl v roce 2021 nejvyššího zisku v historii

CSG utržila 26 miliard, zisk EBITDA má 3 miliardy. Rok s covid-19 skupinu nezasáhl