Vedení polostátního energetického gigantu ČEZ si rozdělí rekordní odměny 135 milionů korun. (Ilustrační foto: ČEZ)

Vedení polostátního energetického gigantu ČEZ si rozdělí rekordní odměny 135 milionů korun. Všichni členové představenstva získají za loňský rok plnou výši. Šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš dostane 34,9 milionu korun. Další bonus dostane z dceřiných firem. Podnik přitom oznámil další zdražování. 

Ukázala to zpráva o odměňování, kterou společnost zveřejnila na webu.

Celková odměna člena představenstva se člení na pevnou a pohyblivou složku odměny. Pohyblivá složka odměny závisí na plnění ukazatelů výkonnosti, které pro členy představenstva stanovuje a vyhodnocuje dozorčí rada.

Osm členů představenstva ČEZ si na odměnách za loňský rok rozdělí celkem téměř 135 milionů korun. V průměru tak na každého z nich připadá 16,9 milionu.

Na nejvyšší odměnu si přijde generální ředitel společnosti Beneš. Díky pohyblivé složce dostane 20,1 milionu korun a dalších 14,7 milionu činí pevná složka. Celkem tak získá téměř 34,9 milionu korun. Další peníze inkasuje z dceřiných firem ČEZ.

Energetická skupina měla v loňském roce čistý zisk 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více.

Většinovým vlastníkem ČEZ je stát s podílem téměř 70 procent.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v minulém týdnu vyzval vládu, aby použila desítky miliard z nerozděleného zisku firmy na pomoc podnikatelům, kteří se kvůli vysoké inflaci potýkají s prudce rostoucími výrobními náklady a úroky z úvěrů.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům, avšak při jejich rozdělování je namístě obezřetnost, aby tento krok nedal další impulz už tak rychle rostoucí inflaci. (pel)

ČEZ od července zdraží plyn všem odběratelům v Česku o více než 80 procent

ČEZ chystá další zdražování: Cena elektřiny stoupne na dvojnásobek

Zisk ČEZ stoupl o 218 procent. Akcionáře čeká příští rok rekordní dividenda