Letní sport, relax a zábava v jednom? Vyzkoušejte paddleboarding. (Foto Unsplash)

Léto doslova vybízí ke sportu, zkoušení nových věcí a zábavě. Co když vám ale kolo či brusle přijdou ohrané a rádi byste do svého sportovního repertoáru vnesli svěží vítr? Pořiďte si paddleboard. Prozradíme vám, proč je snadné tomuto prknu propadnout a jak s paddleboardingem vůbec začít.

Kořeny sportu, který spočívá v pádlování ve stoje na plovací desce sahají poměrně daleko – už v 18. století se tímto způsobem havajští domorodci přepravovali z ostrova na ostrov. V té době pochopitelně paddleboarding nebyl oficiální sport.

Trocha historie

Koncept paddleboardingu vzešel poměrně přirozeně během největší éry surfování okolo roku 1960. Jeho největší boom však přišel až okolo roku 2000, kdy se začal využívat ke klasickému kondičnímu tréninku. Dnes se jedná o jeden z nejoblíbenějších letních sportů.

Zábavný sport, u kterého tvarujete postavu

Není divu – paddleboarding je poměrně nenáročný, avšak velmi zábavný sport, při němž tvarujete celou postavu. Na paddle boardu můžete jen tak plout na poklidném jezeře, balancovat na divočejší řece nebo na něm dokonce cvičit jógu. Láká vás tahle představa? Pak čtěte dále. Poradíme vám, jak a podle čeho paddleboard vybrat a přidáme pár tipů, které v začátcích rozhodně oceníte.

Jak vybrat paddleboard?

Paddleboardy, zkráceně SUP (Stand Up Paddle) se typově dělí na nafukovací a pevné. Nafukovací paddleboardy jsou skladné, dobře se s nimi manipuluje a jsou velmi odolné. Jsou vhodnou volbou pro každého, kdo si chce v létě sem tam zajezdit. Pevné paddleboardy dobře drží svůj tvar a deska dobře klouže po vodě – pro rychlejší jízdu značka ideál.

Při výběru paddleboardu je důležité zvolit i správný profil. Na trhu najdete různé druhy pevných paddleboardů, z nichž se každý hodí pro jiný typ jízdy:

  • Allround paddleboard má zaoblené hrany a je perfektní pro rodinné dovolené a pohodové jízdy.
  • Wave SUP a SUP surf je malý, široký a vhodný na jízdu po vlnách.
  • Raceboard patří mezi nejužší plováky a je určený na rychlé závodní jízdy.

Wind SUP je klasický plovák s možností připevnění windsurfové plachty. Hodí se pro rekreační jízdu a hobby závody.

Objem a nosnost

Základním kritériem při výběru SUP je nosnost. Ta určuje maximální váhu, kterou se může paddleboard zatížit pro udržení správné stability. Hodnota maximální nosnosti se většinou pohybuje v rozmezí 90 až 140 kg. Pochopitelně, čím vyšší je nosnost paddleboardu, tím vyšší je i jeho objem. Obecně se doporučuje pořídit plovák s hodnotou objemu třikrát větší, než je hmotnost jezdce.

Hurá na prkno: 4 tipy pro úplné začátečníky

1. Vyberte si spíše širší prkno – je stabilnější, tudíž pro vás bude jednodušší udržet balanc.

2. Rozjíždějte se opatrně – jízdu začínejte vkleče uprostřed plováku a pak se pomalu postavte na nohy.

3. Nezapomeňte na leash – při jízdě mějte k noze vždy připevněné bezpečnostní lanko.

4. Zpevněte střed těla (core) – při jízdě zpevněte celé tělo a při pádlování obzvláště zapojte core.

(kom)