Rusko přestalo dodávat elektřinu do Finska jen den poté, co severský stát oznámil vstup do NATO. (Ilustrační foto)

Rusko přestalo dodávat elektřinu do Finska jen den poté, co severský stát oznámil vstup do NATO. Ruská energetická společnost Inter RAO přestala dodávat od páteční půlnoci do Finska elektřinu. Vedení ruské společnosti tvrdí, že elektřina nebyla zaplacena. Krok přichází v době, kdy nejvyšší finští představitelé oznámili záměr Finska vstoupit do Severoatlantické aliance.

Finská vláda uvedla, že přerušení dodávek z Ruska neohrozí dodávky elektřiny v zemi.

„Chybějící importy lze na trhu s elektřinou nahradit dovozem většího množství elektřiny ze Švédska a částečně i domácí výrobou,“ uvedla finská vláda.

Objem elektřiny dodávané z Ruska tvoří asi 10 procent finské spotřeby.

Důvodem ukončení dodávek má být fakt, že celoevropská energetická burza Nord Pool nezaplatila ruskému dodavateli Inter RAO od 6. května za elektřinu, kterou měla získat.

Mluvčí společnosti Nord Pool uvedl, že situaci nebude komentovat z důvodu dalších zakázek, které má s firmou Inter RAO uzavřené.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek se členy své bezpečnostní rady jednali o možných hrozbách plynoucích z rozhodnutí Finska a Švédska vstoupit do Severoatlantické aliance, informoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Peskov současně podle agentury TASS označil za novinářskou kachnu zprávu, že se Rusko chystá přerušit do Finska dodávky plynu. (sfr)