Firma Apple končí s výrobou přehrávače iPod.

Firma Apple končí s výrobou přehrávače iPod. Prodávat jej bude jen do vyčerpání zásob. Americká technologická společnost se s hudebním přehrávačem iPod loučí po více než dvou desetiletích prodeje. Firma oznámila, že poslední verzi tohoto přístroje – iPod Touch – bude prodávat pouze do doby, než vyčerpá nynější zásoby.

Od svého uvedení na trh před více než 20 lety iPod zaujal uživatele po celém světě možností vzít si svou hudbu s sebou na cestách.

Dnes je zážitek z přenášení hudební knihovny do světa integrován do celé produktové řady společnosti Apple – od iPhone a Apple Watch až po iPad a Mac – spolu s přístupem k více než 90 milionům skladeb a více než 30 000 seznamům skladeb dostupným prostřednictvím Apple Music, uvedla firma.

„Hudba byla vždy součástí našeho jádra v Apple a přinášela ji stovkám milionů uživatelů způsobem, jakým iPod ovlivnil více než jen hudební průmysl. Také předefinoval, jak je hudba objevována, poslouchána a sdílena,“ řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing.

„Dnes duch iPodu žije dál. Integrovali jsme neuvěřitelný hudební zážitek do všech našich produktů, od iPhonu přes Apple Watch až po HomePod mini a mac, iPad a Apple TV. A Apple Music přináší špičkovou kvalitu zvuku s podporou prostorového zvuku – neexistuje lepší způsob, jak si užívat, objevovat a prožívat hudbu,“ dodal.


Původní iPod, představený 23. října 2001, byl prvním MP3 přehrávačem, který obsahoval tehdy ohromujících 1000 skladeb a 10hodinovou baterii.


Přehrávač iPod uvedl Apple na trh v říjnu 2001, čímž způsobil malou revoluci. Hudební přehrávače sice existovaly už předtím, přístroj od Applu byl ale první, který zjednodušil způsob synchronizace mezi osobním počítačem a hudebními soubory v digitální podobě.

Pro firmu byl iPod zároveň prvním úspěchem mimo oblast osobních počítačů.

První iPod, představený 23. října 2001, zaujal na svou dobu překvapivě malými rozměry. V elegantním těle o velikosti balíčku karet se skrýval pevný disk s kapacitou pěti gigabajtů, který mohl přehrávat až 1000 skladeb. K ovládání přístroje sloužilo kolečko umístěné na čelní straně a na rozdíl od pozdějších verzí, kde tento prvek fungoval podobně jako touchpad u notebooků, měl čistě mechanické ovládání.

Popularita iPodu rostla, přestože se objevily i kritické hlasy, které tvrdily, že jde o předražené zařízení s omezenými funkcemi a pouze průměrnou kvalitou reprodukce.

Hranici jednoho milionu prodaných kusů iPod překonal už v červnu 2003. Ve stejném roce Apple představil svoji placenou internetovou službu na stahování hudby iTunes.

V roce 2007 však Apple uvedl na trhu chytrý telefon iPhone, který se ihned zařadil mezi nejvážnější konkurenty iPodu. Prodej iPodů postupně klesl natolik, že Apple přestal poskytovat přesné údaje o tržbách z prodeje těchto přístrojů ve svých finančních výkazech. (sfr)