V Číně musí vládní úřady a státní podniky nahradit počítače zahraničních značek čínskými. (Ilustrační foto)

V Číně musí vládní úřady a státní podniky nahradit počítače zahraničních značek čínskými. Stát v Číně nařídil vládním úřadům a státním podnikům nahradit osobní počítače zahraničních značek domácími během dvou let. Čína tím chce učinit zásadní krok k odstranění zahraničních technologií z důležitých čínských organizací.

Zaměstnanci uvedených institucí byli už údajně vyzváni, aby měnili zahraniční počítače za domácí přístroje využívající operační software vyvinutý v Číně.

Tento plán by jen na úrovni centrální vlády vedl k výměně minimálně 50 milionů osobních počítačů.

Nařízení je součástí dlouhodobé kampaně Pekingu zaměřené na nahrazování dovážených technologií domácími alternativami.

Čínské vedení se takto snaží snížit technologickou závislost na zemích, jsou jsou Spojené státy.

Plán pravděpodobně bude mít přímý dopad na prodej amerických výrobců počítačů HP a Dell. Ty jsou největšími značkami na čínském trhu s počítači za domácím konkurentem Lenovo.

Lenovo je v současnosti největší čínský výrobce počítačů. Ve svých přístrojích využívá čipy od amerických výrobců, současně však již vytvořil vlastní divizi pro výrobu čipů a investoval do minimálně 15 podniků zabývajících se navrhováním polovodičů.

Původně působila pod značkou Legend, později byl její název změněn na Lenovo. V roce 2005 firma koupila počítačovou divizi americké společnosti IBM a zařadila se mezi největší výrobce počítačů na světě. (sfr)